NEOSNOVANE TVRDNJE: Nakon navoda iz Ukrajine da Miloš Biković "podržava genocid", oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Povodom reakcije Ministarstva inostranih poslova Ukrajine na mreži "X" od 24. januara na vest da će jedan od najcenjenijih srpskih glumaca Miloš Biković glumiti u novoj sezoni globalno poznate serije "Beli lotos", u kojoj ukrajinska strana tvrdi da je reč o "osobi koja podržava genocid i krši međunarodno pravo", MSP Srbije ukazuje na potpunu neosnovanost ovakvih tvrdnji.

Ministarstvo je saopštenjem reagovalo na objavu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine na mreži "X", povodom vesti da će Biković glumiti u novoj trećoj sezoni globalno poznate serije "Beli lotos" koja je do sada dobijala brojne nagrade i nominacije, a govori o odnosu bogatih i siromašnih.

U toj objavi ukrajinsko ministarstvo je zapitalo televizijsku mrežu HBO – "da li je u redu da rade sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo".

Takođe su dodali da Biković podržava Rusiju od početka invazije na Ukrajinu. Pored toga, 2021. glumac je dobio ruski pasoš i učestvovao u snimanju TV emisija na okupiranom Krimu.

- Miloš Biković, srpski glumac sa ruskim državljanstvom koji podržava Rusiju od početka potpune invazije na Ukrajinu, dobija ruske nagrade za 'doprinos ruskoj umetnosti i kulturi', učestvuje u ruskim TV emisijama na privremeno okupiranom Krimu, i sada će igrati u HBO-ovoj trećoj sezoni 'Belog lotosa' - saopšteno je na zvaničnom nalogu ukrajinskog ministarstva.

Glumac je više puta podržavao ruske narative u različitim intervjuima, piše "Ukrajinska pravda".

Na primer, o invaziji u punom obimu, on je izjavio da se navodno "Rusija kreće svojim putem, a svet to vidi kao neprijateljski proces".

U nedavnom intervjuu Biković je, na pitanje novinara da li Srbi vole Rusiju više od Rusa, odgovorio:

- Tako je. Bili smo jedan narod. Govorili smo skoro istim jezikom pre 200-300 godina. Ne osećate nostalgiju dok nešto ne izgubite. I postoji izvesna duboka nostalgija u krvi srpskog naroda (za Rusijom) 1925. godine svaki peti Beograđanin je bio Rus.

Ranije je za TV Prva rekao da rat Rusije protiv Ukrajine smatra ne samo oružanim sukobom, već i informativnim.

- Ne vodi se rat samo oružjem, nego i informativno. Čim vam neko traži da odmah iznesete mišljenje, onda se operiše i informacijama - rekao je tada Biković i dodao:

- Ja ne volim da na komplikovana pitanja dajem pojednostavljene odgovore. Ne bih rekao da se Putin jedno jutro probudio i rešio da ubija ukrajinsku decu. Mi smo bili žrtve, ali smo predstavljani i kao agresori u svetu. To je to licemerje ovog sveta jer ono o čemu nam je korisno i zanimljivo da pričamo, to ćemo javljati, a ostalo mediji ignorišu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije reagovalo je na "neosnovane tvrdnje" da srpski glumac podržava genocid i krši međunarodno pravo, navodi se u saopštenju.

- Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji - navodi se u saopštenju srpskog ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je Milošu Bikoviću, na Dan srpske diplomatije 2019. godine, uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu.

Biković je u Rusiji stekao slavu zbog učešća u TV serijama "Hotel Eleon", "Grand" i "The Vings of Empire", a igrao je i glavnu ulogu u filmu "Sluga". Više puta je igrao u filmovima koje je režirao Nikita Mihalkov. Veoma je aktivan i kao producent u ruskoj kinematografiji, a od februara 2021. poseduje i rusko državljanstvo.

Izvor: N1/Danas
Foto: bikovic/Instagram

Pogledajte još