Tijanić: Prvi odgovoran za Kosovo je knez Lazar

Na pitanje "Blica" da li će biti ukinuta TV pretplata - Tijanić odgovara: "Ako najmoćniji čovek u državi tako kaže, onda će tako i biti”.

Evo nekih od pitanja i odgovora iz intervjua s Tijanićem koji je objavio "Blic".

  • RTS ove godine neće biti najgledanija TV stanica - ima li to veze sa novcem ili..?

"Što je kriza dublja - ukus gledališta je plići. Svake tri godine spiralna kriza u Srbiji samoobnavlja 'revolucija primitivizma', bekstvo od stvarnosti, dokumentarni rijaliti, svaki put u sve gorem izdanju. Koji program na svetu, kakav Šekspir, imaju šansu da nadmaše direktne prenose koitusa, masturbacije, defekacije, svih oblika mentalnih poremećaja franko dnevna soba građana? Brine, međutim, što su takvi programi samo u Srbiji najgledaniji. Lek nije televizijski, medicina je mešavina ekonomskog, socijalno-psihološkog i političkog oporavka."

  • Zašto RTS nema dečji i obrazovni program kakvog se sećamo - „Nevena“, „Poletarca“...?

"Uvek ista pitanja, uvek isti odgovor. Šta su današnja deca? Ljupki, neodoljivi monstrumi koji sa dve godine tapkaju po tabletu i puštaju sebi spotove, crtaće i muziku. I sad im otmemo elektronsku igračku i pustimo 'Poletarca'. Probajte. Nema više takve dece, nema ni onakvih pisaca."

  • Pretplata ili budžet, šta je bolje za RTS i sa kojim modelom bi vlast manje kontrolisala nacionalni servis?

"Najbolja je pretplata, kad je moguća. Ako nije, a budžet može da izdrži, onda državno finansiranje da bi se olakšao položaj građana. Hrvati danas plaćaju 96 procenata pretplate za lošiji program nego što je naš. Ovde je procenat naplate oko 30 procenata i postaje besmislen. No, ako je rukovodstvo RTS preljubazno prema bilo kojem režimu, vlast može sve, bez obzira na oblik finansiranja."

  • Čime se najviše ponosite što ste uradili na RTS?

"Vodio sam ovu 'Kuću duhova' dva i po mandata. Sedam godina smo bili najgledanija srpska televizija. Najzadovoljniji sam što falsifikovane afere, pripisivane meni ili RTS, nikada nisu postojale, nikada nisu bile tačne. Ni navodni nestanak fonda pretplate, ni nepostojeće svarovski čaše, ni astronomske plate 'mojih miljenica', niti plaćeni transferi 'zvezda', ni sumnjivi tenderi. Ništa. Najbolji naš novinar, koji radi četiri posla, sa ukupnom platom, varijabilom i nagradama zarađuje 110.000 dinara. Poređajte ostale. Ako stranci naprave još jednu televiziju, ostaćemo bez trideset najboljih novinara, urednika, inženjera, snimatelja, montažera, reditelja. Istovremeno, usred najveće finansijske krize, usred najveće moguće konkurencije i atentata na preostala čula publike, moramo da evoluiramo u manju, kreativniju, bržu, jeftiniju i profesionalniju kuću sa potpuno transparentnim poslovanjem. Imamo samo dve godine pred sobom pre nego se, zbog digitalizacije Balkana, pretvorimo u belu mrlju arhaičnog analognog signala."

Da li je briselskim sporazumom razrešen kosovski čvor?

"Kosovski čvor je razrešen kad je četa britanskih Gurka ušla na teritoriju pokrajine. Srećom, nije bilo nijednog ludog potporučnika da naredi juriš bajonetima na kukri noževe Nepalaca. Jedino ne mogu da prežalim poginule pilote. Nijedan nije odbio da poleti na borbeni zadatak protiv hiljadu aviona. Slično je, u vreme slobizma, razrešen i čvor Knina. Nije se našao nijedan Srbin da, verujući u ispravnost slobizma, ostane, uđe u legendu i pogine braneći kninsku tvrđavu i srpsku trobojku. Ne znam da li znate, tamošnji jarbol sa srpskom zastavom zapravo je prečka od zvezdinog gola sa 'Marakane' na koju je Tuđman, ne znajući to, istakao šahovnicu."

  • Odlično poznajete Koštunicu, bili ste mu savetnik, da li se slažete s njim kad kaže da je vlast izdala Srbiju i predala Kosovo?

"Normalna nacija mora da ima i Koštunicu i ove druge. Samo je srazmera u pitanju. Prvi u nizu odgovornih za Kosovo je knez Lazar i njegovi radni rezultati. Na kraju lanca smo mi, sa zakletvama u Kosovo i odbijanjem da živimo na njemu. Za trinaest godina svoje vladavine Sloba je samo 1.300 srpskih porodica uspeo da vrati u pokrajinu. Možda bismo mi Srbi većinski pristali da živimo u tim predivnim krajevima, pod uslovom da neko čarobnim štapićem, bez krvi i napora, otera sve Albance preko Prokletija. I one koje smo učili da budu Jugosloveni i one koje smo prisiljavali da budu Srbi. Ne biva."

Kompletan intervju možete pročitati na veb sajtu "Blica".

(Izvor: Blic - Tamara Spaić)

Pogledajte još