Uragan Barbara udario obalu Meksika, dvoje se udavilo

Uragan je juče pogodio meksičku državu Chijapas koju čini ruralna oblast sa arehološkim nalazištima. Stotine ljudi su evakuisane iz ugroženih područja u Chijapasu, objavili su zvaničnici te države zaduženi za civilnu zaštitu.

Urgan je kasnije oslabio i prešao u tropsku oluju sa maksimalnom brzinom vetra od 96 kilometara na sat, objavio je Američki nacionalni centar za uragane.

Amerikanac se udavio u podivljalom okeanu pošto je ignorisao zabranu korišćenja plaže u gradu Salina Krus u susednoj državi Oaksaka, izjavio je direktor civilne zaštite u toj državi Manuel Masa. Druga žrtva je 27-godišnji muškarac koga je odnela nabujala reka u gradu Pinotepa Nasional u Oaksaki, rekao je gradonačelnik Karlos Sarabija.

U državi Gerero obilna kiša je poplavila neke ulice u čuvenom letovalištu Akapulko, a voda, čija je visina dostigla 52 centimetra, odnela je najmanje tri automobila. Vlasti Oaksake su apelovale na ljude da ostanu kod kuća, a luke u Salina Krusu, Uatulku, Puerto Anhelu i Puerto Eskondidu su zatvorene. Oko 200 porodica je evakuisano, rekli su zvaničnici.

Barbara je dostigla kategoriju jedan, što je najniži od pet nivoa Safir-Simpsonove skale za uragane, pre nego što je pogodila kopno zapadno od grada Tonala u Chijapasu, saopštio je Američki centar za uragane. Očekuje se da će tokom današnjeg dana doći do "ubrzanog slabljenja" oluje koja će potpuno proći sledećeg dana ili ubrzo posle toga.

Meksička nacionalna komisija za vode upozorila je da bi vetar koji prati Barbaru mogao pogoditi susedne države Chijapasa -Tabasko, Kampeće, Jukatan, Kintana Ro, Verakrus i Gerero. Oluja se kreće u pravcu severoistoka, objavio je Američki centar za uragane. Vetrovi tropske snage duvaju na prostoru koji je od centra oluje udaljen 113 kilometara.

Prema prognozama, Barbara bi trebalo da donese 25 centimetara kiše na istoku Oaksake i zapadu Chijapasa, a u nekim oblastima jugoistočne Oaksake moglo bi pasti do 50 centimetara kiše.

- Ove kiše bi mogle pokrenuti poplave i klizišta opasne po život - upozorio je Američki centar za uragane.

U martu prošle godine Oaksaku je pogodio uragan Karlota u kome su stradale dve devojčice, a oštećeno je 25.000 kuća.

Izvor: Tanjug, Blic

Pogledajte još