Gračanica: Pomen ubijenom učeniku

Rodbina, školski drugovi i građani organizovali su opelo na groblju, upalili sveće ispred kapele u centru Gračanice i organizovali turnir u malom fudbalu.

Sedamanaestogodišnji Dimitrije Popović ubijen je hicima iz vatrenog oružja ispaljenim iz kola u pokretu.

Predsednik Kulturno prosvetne zajednice Kosova i Metohije, književnik Ratko Popovic rekao je danas u Gračanici novinarima da je ubistvom Popovića poslata poruka Srbima.

"Dimitrija ubiše oni koji su došli da nam pokažu da mogu sve u prisustvu moćnika i belosvetskih dostojanstvenika koji misle da nam ovde donose i da tvore slobodu za srpski rod", kazao je Popović.

On je rekao da je Dimitrije kao učenik srednje medicinske škole iskazivao neomeđenu ljubav prema čoveku, prema svima mladima bez razlike na nacionalnu pripadnost.

"Nažalost, te ubice su oni koji su promenili godine svog rodjenja da bi bili što manje osuđeni na sudu, a sud je pravedan onoliko koliko to određuje i zapad i zapadni moćnici", rekao je Popović ispred kapele u centru Gračanice koja je posvećena ubijenom učeniku.

Književnik Ratko Popović je izrazio nadu da više ovakvih monstrouznih dela neće biti.

"Želimo slobodu za sve ljude, za sve buduće naraštaje, za sve ima pod ovim nebom prostora i zato neka pobedi mir, sloboda, sloga i ljubav među ljudima. Dimitrije jeste žrtva, ali je on i velika opomena, tako da i ova kapela koja je njemu posvećena zrači tom opomenom i zrači tom porukom koja se upućuje svetu",
rekao je Popović.

Za ubistvo Dimitrija Popovića bila su optužena dva mlada Albanca iz Prištine - jednog od njih sud je oslobodio, a drugi je osuđen na šest godina zatvora.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još