Nemačka nastavlja sa podrškom Kosovu

0

Nemačka Vlada obećala je pomoć Kosovu u poboljšanju životnih uslova i približavaju Evropskoj uniji, saopšteno je danas iz nemačke Ambasade u Prištini.

Nakon konsultacija koje su obavljene u Prištini između predstavnika Kosova i Nemačke delegacije su se složile da pojačaju dalju saradnju u oblastima unapređivanja privrede i zapošljenja, finansijskog sektora, dobrog upravljanja, energije i voda.

„Nemacka Savezna vlada planira da za 2013. godinu stavi 21 milion evra na raspolaganje, pod uslovom da se relevantni nemački vladajući organi usaglase sa time“, precizira se u saopštenju.

U energetskom sektoru Nemačka planira da ponovo podrži Vladu Kosova u izgradnji kapaciteta mreže za prenos električne energije, kako bi i stanovništvo imalo direktnu korist od toga, ali da se istovremeno doprinese i integraciji kosovskog tržišta u regionalno i evropsko tržište elektricne energije.

Bice povecana finansijska sredstva, koja su još 2010. bila odobrena za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a time će se dati značajan doprinos održivom poboljšanju uslova života stanovništva na Kosovu, stoji u saopštenju.

U finansijskom sektoru treba da se kroz kreditne garancije poveća mogućnost za mala i srednja preduzeća da dobiju kredite. Razvoj oblasti privrednog sektora takođe treba da bude podržan.

U oblasti dobrog upravljanja treba da budu produžene mere za izgradnju katastra, za modernizaciju lokalnih službi i za EU integracije, navodi se u saopštenju nemačke ambasade u Prištini.

Nemačka je nakon SAD najveći bilateralni donator na Kosovu. Od početka saradnje 1999. godine Savezna vlada je uspešno uložila gotovo 420 miliona evra za obnovu i razvoj Kosova.

(Izvor: Blic )

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.