TOKOM 29 MESECI: Nemac se 217 puta vakcinisao protiv korone

Muškarac iz Nemačke, star 62 godine uprkos protivljenju lekara vakcinisao se 217 puta protiv kovida. To je uradio u periodu od 29 meseci. Ovaj nesvakidašnji slučaj je dokumentovan u časopisu "The Lancet Infectious Diseases", piše Bi-Bi-Si.

Posle 217 vakcina, čini se, da taj muškarac nije imao nikakve štetne posledice, kažu istraživači sa Univerziteta Erlangen-Nirnberg.

- Za njegov slučaj smo saznali iz novinskih članaka. Zatim smo ga kontaktirali i pozvali ga da se podvrgne raznim testovima u Erlangenu. Bio je veoma zainteresovan za to - rekao je dr Kilijan Šober sa univerzitetskog odeljenja za mikrobiologiju.

Čovek je dao sveže uzorke krvi i pljuvačke. Istraživači su takođe testirali neke od njegovih zamrznutih uzoraka krvi koji su bili uskladišteni iz prethodnih godina.

- Mogli smo da uzmemo uzorke krvi kada je čovek primio dodatnu vakcinu tokom studije na sopstveno insistiranje - rekao je dr Šober.

- Uspeli smo da koristimo te uzorke da utvrdimo tačno kako imuni sistem reaguje na vakcinaciju - dodao je on.

Državni tužilac grada Magdeburga otvorio je istragu optužbama za prevaru, ali je pronašao dokaze o 130 vakcinacija, pa nije podneta krivična prijava.

Vakcine mogu naučiti telo kako da se bori protiv bolesti. MRNA vakcine deluju tako što pokazuju ćelijama tela deo genetskog koda virusa. Imuni sistem bi tada trebalo da prepozna i zna kako da se bori protiv kovida ako je zaista suočen.

Dr Šober je brinuo da bi hiperstimulacija imunog sistema ponovljenim dozama mogla umoriti određene ćelije, ali istraživači nisu pronašli dokaze za to kod 62-godišnjaka. Takođe nije bilo znakova da je ikada bio zaražen kovidom.

- Važno je da ne podržavamo hiper-vakcinaciju kao strategiju za jačanje adaptivnog imuniteta - istakli su istraživači.

Rezultati njihovih testova na 62-godišnjaku bili su nedovoljni da bi se doneli dugoročni zaključci, a ni preporuke za širu javnost.

- Trenutna istraživanja sugerišu da vakcinacija sa tri doze, zajedno sa redovnim dopunskim vakcinama za ranjive grupe, ostaje najbolji pristup. Nema naznaka da je potrebno još vakcina - navodi se na sajtu univerziteta.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još