Meštanin Svrljiga spasao lane iz potoka (VIDEO)

Dok je brao pečurke, Zoran Ristić iz sela Vrela kod Svrljiga, naišao je na napušteno lane koje je spasio iz potoka.

Mladunče staro nekoliko dana dobro je zbrinuo i pružio mu prvu pomoć, ali je i kako zakon nalaže, pozvao Udruženja za zaštitu životinja i prijavio slučaj. Lane je sada na sigurnom, u privremenom prihvatilištu za životinje.

Šezdesetogodišnji Zoran lane je pronašao u, kako kaže, veoma teškom stanju, ali se za nekoliko dana, koliko je brinuo o njemu, životinja brzo oporavila i navikla na ljude.

"On spava sa nama u krevetu, na jastuku i tri puta noću pije mleko. Sam se penje u krevet, mnogo je pametan", kaže Zoran Ristić.

Mali Gera, kako ga je Zoran nazvao, ime je dobio po Svetom Germana, čiji je dan 25. maj, kada je lane pronađeno.

"Ne pokazuje nikakve znake dehidratacije, niti znake infekcije, tako da u daljem toku biće praćeno sa naše strane, ali se nadam da će za nekoliko dana već sasvim biti dobro", kaže Miomir Kostić, veterinar.

U saradnji sa Lovačkim udruženjem Srbije i Fondacijom za zaštitu životinja, niško Udruženje "Zooplanet" smestiće lane u prihvatilište do polne zrelosti.

"Naše udruženje će brinuti o njemu, ja se nadam, par meseci, pa ćemo videti kako odluče stručnjaci i lovni inspektori", kaže Dušan Stojanović iz Udruženja "Zooplanet" u Nišu.

Miodrag Đorđević, upravnik lovišta apeluje na građane koji se kreću, koji imaju ovakav slučaj, kao u selu Vrelu, da se nađe napuštena životinja, da ne uzimaju odmah takve životinje, već da sačekaju izvestan period, da vide hoće li majka da se vrati.

Za četiri godine postojanja, volonteri Udruženja "Zooplanet" zbrinuli su oko 1.500 životinja, među kojima su i dve male lisice, slučajno pronađene na izložbi pasa u Nišu.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još