Koliko je EU na udaru špijunaže SAD

0

Visoki evropski zvaničnici tražiće na transatlantskom ministarskom samitu odgovore svojih američkih sagovornika o spornom programu nadzora koji sprovode SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će o tome razgovarati s američkim predsednikom Barakom Obamom kada bude došao u Berlin sledeće nedelje.

Evropska komisija saopštila je danas da je zabrinuta zbog uticaja tih američkih programa na privatnost građana EU i da je probleme privatnosti podataka već iznela evropska komesaraka za pravdu Vivijen Reding u razgovorima s američkim kolegama.

Prošle nedelje pojavili su se napisi o programu američkih obaveštajnih službi za beleženje telefonskih razgovora i praćenja aktivnosti na internetu, kako građana SAD tako i državljana drugih zemalja.

„Ovaj slučaj pokazuje da jasan pravni okvir za zaštitu ključnih podataka nije luksuz ili ograničenje, već temeljno pravo“, rekla je Reding povodom programa nadzora.

Nemačko ministarstvo pravde saopštilo je da je u kontaktu s američkim vlastima kako bi se razjasnili detalji i utvrdilo da li je došlo do ugrožavanja prava nemačkih građana.

Inače, Srbija je jedina zemlja na planeti koja je na mapi NSA obeležena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana i s minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.