Osmaci polažu malu maturu: Izvučena kombinacija broj 1

0

Svršeni osmaci u okviru male mature danas polažu test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a sutra iz matematike. U direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda, ministar prosvete Žarko Obradović izvukao kombinaciju pitanja pod rednim brojem jedan.

Tačni odgovori testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, posle 13 sati biće objavljeni na sajtu Ministarstva prosvete.

Oko 70.000 đaka osmog razreda u Srbiji
danas polaže prvi deo obaveznog završnog ispita, test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Ministar Obradović Obradović je budućim srednjoškolcima poželeo puno uspeha i savetovao im da ne žure i da pažljivo pročitaju sve zadatke pre nego što počnu sa rešavanjem.

„Imaju dovoljno vremena, mesta u razredima ima dovoljno, poručujem im da ne budu nervozni“, rekao je Obradović i istakao da je olakšavajuća okolnost za srednjoškolce što je broj mesta u srednjim školama veći od broja kandidata.

Budući srednjoškolci sutra izlaze i na test iz matematike, a više od 70.000 učenika osmog razreda konkurisaće za jedno od 79.839 mesta u srednjim školama.

U gimnazijama ima mesta za 22 odsto osmaka, u četvorogodišnjim stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 odsto, a u umetničkim školama dva odsto mesta.

Mala matura biće najteža do sada, jer će 75 odsto zadataka biti nepoznato i 25 odsto sa izmenjenim redosledom odgovora, ili brojevima u odnosu na zadatke iz zbirke.

Kalendarom upisnih aktivnosti predviđeno je da će konačni rezultati završnih ispita biti poznati do 25. juna.

Raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima, kao i upis u prvom krugu planirani su za 7, 8. i 9. jul, dok će drugi upisni krug biti završen 12. jula.

Prilikom upisa u gimnazije i srednje stručne škole, redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, sa koga se može poneti maksimalnih 40 bodova, opšteg uspeha od 6. do 8. razreda i rezultata na takmičenjima tokom osmog razreda.

Uspeh u prethodnom školovanju, kako je naveo, donosi maksimalnih 60 bodova, pri čemu će đaci i ove godine popunjavati listu od 20 želja.

(Izvor: RTS)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.