Malinari traže "stop uvozu"

Oni su najavili da će tražiti da malina buda uspostavljena kao strateški proizvod i da cena bude 250 dinara po kilogramu, a kažu da ona sada iznosi 1,30 evra.

Vukajlović se žali da otkupljivači prodaju malinu ćerkama firmama koje posle prodaju po ceni od pet evra. Ukoliko dogovor ne bude postignut danas, članovi ove delegacije će, kako kažu, stupiti u štrajk glađu.

Predsednik Saveza "Srpska malina" Dragan Vukajlović izjavio je ranije da malinari mnogo očekuju od sastanka, a najavljeno je da će razgovarati sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

"Očekujemo od Vučića rešenje problema korupcije u malinarstvu, uz uvoz malina koje se izvoze kao srpske, i izvoza srpske maline preko ćerki-firmi u inostranstvu"
, rekao je agenciji Beta Vukajlović.

On dodaje da će malinari tražiti od Vučića preispitivanje konfuzne Uredbe Ministarstva finansija o oporezivanju proizvođača malina.

"Ne odustajemo od akontne cene od 250 dinara. Hladnjačari ne nude ništa, i na većini otkupnih mesta nalaze se prazni, beli blokovi, bez napisane otkupne cene koje ćemo poneti na sastanak u Beograd", kaže predsednik Saveza "Srpska malina" iz Arilja.

Ponjegovim rečima, u zapadnoj Srbiji je istaknuta akontna cena od 135 dinara, odnosno 155 dinara.

Savez "Srpska malina" po rečima predsednika, okuplja udruženja iz devet opština i ima 7.000 članova iz Arilja, Bajine Bašte, Kosjerića, Požege, Užica, Čačka, Gornjeg Milanovca, Nove Varoši i Prijepolja.

Izvor: beta

Pogledajte još