STROGA PRAVILA: Novozelanđanka zaboravila na sendvič - kažnjena sa 3.000 dolara

Australija je poznata po strogim pravilima uvoza, koja su mnoge turiste pogodila po džepu.

Naime, penzionerka sa Novog Zelanda ponela je sa sobom sendvič sa piletinom u Australiju pre godinu dana, ali je zaboravila da kaže graničnoj kontroli da kod sebe ima meso. To ju je koštalo.

Činjenicu da je zabranjeno unošenje sendviča sa piletinom u zemlju bez uvozne dozvole zauvek će pamtiti 77-godišnja Džun Armstrong sa Novog Zelanda, pošto je morala da plati visoku kaznu od 3.050 australijskih dolara (1.830 evra) za ovo.

- Svi kojima pokažem iznos su zapanjeni. Oni jednostavno ne mogu da veruju - prokomentarisala je ona.

Kako je novozelandskim medijima opisala 77-godišnja žena, uložila je žalbu na kaznu. Istovremeno je medijima rekla da zna da je sendvič trebalo da prijavi graničnoj kontroli, ali da je potpuno zaboravila na to, piše "Business Insider".

Pošto ona i njen suprug nemaju visoke penzije, odlučila je da uloži žalbu, po savetu osoblja, i poslala pismo Australijskom odeljenju za poljoprivredu, ribarstvo i šumarstvo.

Ali pola godine je dobijala samo automatske odgovore. Prvi pravi odgovor iz ministarstva je stigao tek sada, kada su mediji kontaktirali ministarstvo. Ona je osuđena u maju.

Portparol australijskog ministarstva objasnio je da je Armstrong morala da ima uvoznu dozvolu.

- Za meso važe izuzetno strogi uslovi uvoza koji se menjaju u zavisnosti od izbijanja bolesti - rekao je.

On je dodao da su kazne za uvoz obično negde između 4.100 i 6.260 australijskih dolara (2.470 do 3.770 evra). Na osnovu njihovog odgovora, žalba će najverovatnije biti odbačena.

U Australiji se često dešava da putnici budu kažnjeni na aerodromima zbog uvoza neovlašćenih stvari. U avgustu je jedan od putnika morao da plati kaznu od oko 1.000 evra zbog uvezenog automobila. Prošlog avgusta, čovek je morao da plati 1.700 evra za donošenje sendviča sa Balija, baš kao i Armstrongova.

Izvor: N1 Slovenija
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još