Hakeri objaviil lične podatke o američkim vojnicima

0

Nepoznati hakeri su saopštili da su postavili personalne podatke desetina hiljada američkih vojnika na vebsajtove, saopštili su južnokoreski zvaničnici.

Ovo se dešava dan nakon sajber napada koji je onesposobio pristup vladinim i sajtovima medija u Južnoj Koreji.

Hakerski napad u utorak, na godišnjicu početka Korejskog rata 1950, oborio je glavni sajt predsedničke kancelarije i nekih lokalnih listova, nateravši vlasti za sajber bezbednost da dignu uzbunu.

Identitet i motivi napada nisu odmah bili poznati, ali je on usledio u vreme kada su problemi sajber bezbednosti i nadgledanja privatne komuniakcije na internetu postali globalno pitanje, a Sjedinjene Države traže odbeglog bivšeg američkog obaveštajnog stručnjaka Edvarda Snoudena zbog odavanja detalja o nadgledanju interneta.

Seul je optužio Severnu Koreju za predhodne napade na južnokorejske banke, novine i vladinu mrežu, iako je Pjongjang negirao odgovorenost i tvrdio da je on žrtva.

Neidentifikovani hakeri su objavili da su upali i objavili javnosti lične podatke o više od dva miliona članova vladajuće južnokorejske partije i 40.000 američkih vojnika, uključujući one koji su stacionirani u Južnoj Koreji, preneo je Rojters.

„Videli smo sajtove na kojima su postavljeni detalji i snimke na kojima su navodno zabeleženi procesi upada u vebsajtove“, rekao je jedan zvaničnik južnokorejske firme za bezbednost mreža NSHC.

Jedan zvaničnik ministarstva za komunikacije je rekao da vlasti istražuju prirodu napada, ali nije želeo da komentariše izveštaje o otkrivanju podataka američkih vojnika.

Ni predstavnici američke vojske koja u Južnoj Koreji drži 28.500 vojnika, nisu želeli da za sada kažu nešto o tome.

Severna i Južna Koreja su tehnički u stanju rata jer je Korejski rat 1950-1953 završen sporazumom o prekidu vatre, a ne ugovorom o miru. Prisustvo američkih vojnika u Južnoj Koreji garantuje da se prekid vatre ne prekrši.

U novinskim izveštajima navodi se da se među podacima o datumu rođenja i činova 40.000 vojnika, nalaze i podaci o članovima 25. pešadijske divizije i 3. diviziona marinaca i da su oni postavljeni na nenavedene sajtove.

Službeni sajtovi predsedničke Plave kuće i premijera bili su juče oboreni više od šest sati.

Veruje se da Severna Koreja ima veliku jedinicu za vođenje sajber rata i da njeni stručnjaci upadaju u mreže vladinih i finansijskih institucija u Južnoj Koreji. Seul je optužio Sever za obaranje sistema glavne južnokorejske komercijalne banke 2011. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.