Dinosauruse su istrebile...gusenice?

Vulkanolozi su upućivali na vulkane. Klimatolozi na globalno otopljenje ili možda zahlađenje. Okeanolozi su smatrali da su se okeani povukli. Pojedini biolozi krivili su sisare koji su krali jaja dinosaurusa. Pojedini biolozi ukazivali su na otrovne biljke.

Međutim, u svojoj novoj knjizi „Moj voljeni brontosaurus“, Brajan Svitek navodi nekoliko čudnih ideja koje su predlagali naučnici poslednjih decenija pre nego što je kao univerzalan razlog za izumiranje dinosaurusa prihvaćen udar komete.

„Morao je da postoji razlog koji je doveo do izumiranja dinosaurusa a to je otvorilo vrata mnogim naučnicima da ponude svoje objašnjenje“, tvrdi Brajan.

Od svih teorija koje je pogledao, Brajanov favorit je krajnje čudan. Teoriju je ponudio naučnik iz Kalifornije, Stenli Flanders, koji je bio entomolog, čovek koji proučava insekte. Zato i ne čudi što je 1962. godine objavio rad pod nazivom „Da li su gusenice istrebile gigantske reptile?“.

Doktor Flanders smatra da su dinosauruse istrebili moljci i leptiri.

Flanders je smatrao da je urođena slabost svih reptila bila potreba za velikom količinom biljaka.

Velikim biljojedima, hidrosaurusima i sauropodima, bile su potrebne ogromne količine lišća. Da je neko uspeo da do tog lišća dođe pre njih, to bi bilo pogubno za celu vrstu.

(old_image)

Gusenice takođe jedu lišće. One su znatno manje od dinosaurusa tako da ne bi bile prvi izbor u potrazi za razlogom njihovog nestanka, sem ako u pitanju ne bi bila jedna katastrofalna opcija, opcija koju Flanders u svom radu razmatra.

On pretpostavlja da se malo pre nestajanja dinosaurusa pojavio potpuno novi insekt. Ovi insekti bili su prvi predstavnici lepidoptera, životinja koje danas nazivamo leptirima i moljcima.

Kada izležu svoja jaja, njihove bebe, gusenice, jedu ogromne količine lišća. Da su se u njihovoj okolini nalazile ptice, ili paraziti koji vole gusenice, mnoge od njih bile bi uništene ili pojedene od strane prirodnih neprijatelja.

Međutim, šta ako su prvi moljci i leptiri bili toliko novi da nisu postojali njihovi prirodni neprijatelji.

U tom slučaju mogli bi da imaju znatno više beba od dinosaurusa i ne samo to, mogli su da se multipliciraju u neverovatnom broju do trenutka kada bi bili u stanju da do hrane stignu pre dinosaurusa.

Flanders je sličnu situaciji video u Australiji kada je gusenica „uvezena“ iz Argentine 1925. godine za 6 godina uništila skoro 50 miliona jutara zemlje na kojima je sađena kruška. To se desilo zato što u Australiji ova gusenica nije imala neprijatelja.

Pre 65 miliona godina, ti moljci i leptiri eventualno bi postali hrana još novijim životinjama, međutim, u jednom kratkom trenutku, Flanders smatra da su mogli da pojedu svu hranu dinosaurusa i da dovedu do njihovog izumiranja.

Nažalost, Flandersova teorija nije privukla mnogo naučne podrške. Ne postoje dokazi među pronađenim fosilima koji bi išli u prilog epidemiji gusenica. Umesto toga, danas smatramo da je glavni razlog za izumiranje dinosaurusa meteor veličine Menhetna koji je pogodio zemlju – asteriod o kom dr Flanders nije znao ništa u to vreme.

Izvor: b92

Pogledajte još