Građani komuniciraju isključivo mobilnim telefonom

Fiksni telefon sve više zamenjujemo mobilnim. Podaci Republičke agencije za elektronske komunikacije RATEL pokazuju da smo lane putem mobilnih telefona razgovarali čak 11,72 milijarde minuta, što je porast za 15 odsto u odnosu na godinu pre. Na telefoniranje putem fiksnih telefona, pak, u istom periodu utrošili smo oko 7,2 milijarde minuta u domaćem i još 800 miliona minuta u međunarodnom saobraćaju.

I dok prosečan razgovor preko fiksnog telefona traje samo tri minuta, a prosečan račun pada na 942 dinara, od čega dobar deo odlazi na pretplatu, ne žalimo para za korišćenje mobilnog telefona.

U Srbiji zvanično postoji 9.137.890 korisnika mobilnih telefona. Samo za godinu dana žitelji Srbije su poslali ukupno 10,16 milijardi SMS poruka, što znači da smo na ovaj vid komunikacija utrošili minimum 30 milijardi dinara, računajući da jedan SMS košta tri dinara. Na ovo treba dodati još 27,51 milion poslatih multimedijalnih poruka, koje koštaju tri do četiri puta više od običnih SMS.

Rast minutaže
U 2008. godini preko mobilnih telefona pričali smo gotovo upola manje nego sada, "svega" 5,98 milijardi minuta, da bi minutaža u 2011. godini premašila 10 milijardi, a lane dostigla gotovo 12 milijardi minuta. Kod slanja SMS poruka uvek smo bili široke ruke, pa je tako kroz mobilne mreže 2008. prošlo 7,89 milijardi poruka, a lane više od 10,1 milijardu.

Kada se podaci RATEL "uproseče", proizlazi da je lane svaki korisnik mobilnog telefona u Srbiji poslao 1.111 SMS poruka, dok broj MMS poruka po stanovniku iznosi svega tri.

Kada je reč o razgovorima, za godinu dana svaki korisnik u proseku je razgovarao 1.282 minuta preko mobilnog telefona, odnosno svakoga dana po tri i po minuta.

Prihodi od usluga mobilne mreže su u 2012. godini dostigli nivo od 96 milijardi dinara, odnosno 850 miliona evra“, ističe se u izveštaju RATEL. „Izraženi u dinarima, prihodi su veći za oko 11 odsto, dok su, posmatrano u evrima, prihodi zabeležili neznatan rast zbog porasta kursa dinara.

S druge strane, prihod ostvaren u fiksnoj telefoniji u Srbiji ne dostiže ni polovinu onih ostvarenih u mobilnoj mreži.

„Prihod od pružanja fiksnih telefonskih usluga svih operatera u Srbiji u 2012. godini iznosi 34,1 milijardu dinara“, pokazuje izveštaj RATEL. „Na to treba dodati i prihod od međunarodnog saobraćaja, koji iznosi 6,3 milijarde. U zbiru je to 3,4 milijarde dinara manje nego godinu dana pre. “

Izvor: Novosti

Pogledajte još