Nikolić otkriva spomenik Tesli

Spomenik se nalazi ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je Tesla živeo i radio - laboratorije u Šorhemu u Njujorku i delo je umetnika Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Projekt je realizovan pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom, Stalne misije Srbije pri UN i Generalnog konzulatom Srbije u Njujorku.

Kako je ranije izjavio predsednik Organizacionog komiteta Aleksandar Vlajković, projekat nije finansirala država, već sponzori i ljudi dobre volje.

Prema pisanju beogradske štampe, posed Vordenklif na Long Ajlendu može da se pohvali jedinom sačuvanom Teslinom laboratorijom. On je, međutim, decenijama propadao sve dok aktivisti, nevladine organizacije i poštovaoci lika i dela Nikole Tesle u SAD prošle godine nisu sakupili novac za njegovu kupovinu od privatnog vlasnika. Na tom mestu će sada nići centar nauke.

Replika spomenika biće najverovatnije postavljena i u Filadelfiji, povodom 200 godina od dolaska Srba u Ameriku, a prema pisanju štampe, postoji mogućnost da se isti spomenik postavi i u gradovima u kojima Tesla nikada nije boravio, poput Moskve, Pekinga i Sidneja.

Povodom 70 godina od smrti Tesle prvo je u Beogradu, a potom u Njujorku, u srpskoj Misiji pri UN, postavljena izložba "Svetlost Teslinog dela" sa više od 40 radova.

U međuvremenu, jedan mladi preduzetnik iz Kalifornije pokrenuo je projekat sa ciljem da se prikupe sredstva kojim bi se napravila i postavila statuta velikog naučnika i pronalazača Nikole Tesle u Silikonskoj dolini.

Spomenik bi trebalo da bude postavljen u mestu Palo Alto, čime Dorijan Porter želi da se naučniku srpskog porekla oda dužno priznanje. Porter je obezbedio lokaciju za Teslinu statutu, a u sve je uključio i jednog umetnika iz gradića Berkli, koji će statuu napraviti.

Predviđeno je da statua ima besplatan Wi-Fi servis, kao i kapsulu koja će biti otvorena 7. januara 2043. godine, na sto godišnjicu Tesline smrti.


B92

Pogledajte još