Novi Sad: Osnivač "Biciklističke kuhinje" iznenađen nalogom za deportaciju

Vilson je na konferenciji za novinare rekao da je iznenađen nalogom za deportaciju jer je u Novom Sadu pokrenuo privatni biznis.

"Sarađivali smo s policijom transparentno. Moja dokumentacija je uvek bila savršena, ali su me jednom odveli u policijsku stanicu i rekli da potpišem papir na kojem su tvrdili da ja nelegalno radim u "Biciklističkoj kuhinji" što nije istina", kazao je Vilson.

Dodao je da je "Biciklistička kuhinja" koja je deo projekta Udruženja Kulturna razmena (Culture Exchange), zatvorena jer on nije u njoj mogao da radi samo s turističkom vizom koju ima.

"Advokat mi je rekao da je policija napravila grešku, policija kaže da je advokat pogrešio, a ja više ne znam kome da verujem. U ovaj projekat smo uložili tri godine života i celu našu ušteđevinu i sada moramo da odustanemo od svega"
, kazao je Vilson o sebi i svojoj supruzi Grkinji.

Vilson je dodao da su oni od početka boravka u Srbiji želeli da sve bude legalno, ali, pošto dovoljno ne poznaju sve zakone, činili su samo ono što im je bilo zvanično rečeno u institucijama.

Novosadska policija je danas saopštila da je Sajmonu Vilsonu otkazala boravak u Srbiji (31) jer je boravio "suprotno razlozima zbog kojih mu je bio odobren boravak".

Vilsonu je boravak bio odobren po osnovi volontiranja u Udruženju Kulturna razmena (Culture Exćange), ali je on osnovao Privredno društvo za trgovinu i usluge, sa sedištem u Novom Sadu, i tu radio, navela je policija.

Policija kaže da je Vilson zato proglašen krivim i osuđen na novčanu kaznu od 15.000 dinara pred prekršajnim sudom, zbog čega mu je, shodno Zakonu o strancima, otkazan boravak u Srbiji i zabranjen ponovni dolazak do 31. marta 2015. godine.

Na današnjoj otvorenoj konferenciji za novinare u kafiću "Culture Exchange" okupilo se i oko 100 građana i aktivista koji su došli da pruže podršku osnivačima kluba, a neki od njih doneli su i transparent "Besni i tužni" zbog problema kluba s birokratijom.

Postupak policije danas su osudile i nevladine organizacije.
Kafić "Kulturna razmena" postao je poznat pošto je više puta bio meta napada vandala i pretnji nakon izrazito negativnih napisa u pojedinim medijima, u kojima su osnivači dovođeni u vezu sa "opasnim sektama".
,
Beta

Pogledajte još