Studentski kulturni centar: U međuvremenu

Ovo je zapis o procesu učenja. Izložba je pregled studentskih radova kroz koje se pokazuju pristup radu i atmosfera u kojoj su nastali.

Studenti su enterijer posmatrali kao prostornu sliku, sintezu umetnosti i rezultat prolaznih odnosa. Ispitivali su slojevitost vizuelnog, estetskog i psihološkog delovanja enterijerske (arhitektonske) forme i kompozicije. Osim toga, bavili su se uporednom analizom opštih mesta - teorijom transformacije arhetipova i formiranjem novih arhetipova.

Izloženi radovi nastali su kao rezultat posvećenosti i rada mladih ljudi i njihovih profesora u prethodnih deset godina, kao tekući školski zadaci i vežbe, ne sa prvenstvenom namerom da budu izlagani. Rezultat su ovladavanja veštine oblikovanja prostora.

Izloženi plakati i makete rezultat su rada na školskim zadacima i diplomskim radovima. U okviru školskih zadataka rade se dva tipa zadataka, radno nazvani „veliki“ i „mali“. „Veliki“ zadaci podrazumevaju projektovanje enterijera po konkretnom projektnom zadatku, od koncepta do glavnog projekta. Ti radovi digitalno su obrađeni i prikazani kao plakati. Kroz „male“ zadatke studenti se upućuju u opšte prostorne i likovne zakonitosti u enterijeru, uvežbavaju brzo i lako prostorno razmišljanje u funkciji zadatka. Rezultat tih zadataka jesu izložene makete. Diplomski radovi su tematski, po načinu i pristupu rada, nalik velikim, i takođe su izloženi kao plakati. Osim toga, izložen je i deo arhive fotografija koje dokumentuju proces rada i nastanka ovog materijala, zajednički rad i zabavu studenata i profesora, u školi i van škole.

Autori ovih radova, generacije studenata koje su studirale u periodu između 2002. i 2012. godine, danas se bave enterijerom na različite načine. U Srbiji, ali i u drugim zemljama, mnogi kao vrlo aktivni stvaraoci i dalje uče i istražuju (Zoran Novaković u Beču, Vladimir Bevc u Dubaiju, Igor Gole u Švajcarskoj, Zoran Popović u Rusiji, Rada Marković u Italiji, Andreja Georgijevski i Marko Kovač u Kanadi, Branislav Pantović u Južnoj Americi…).

Pogledajte još