Ljig: "Živi zid" uz Reu Matijević

0

Meštani Ljiga okupili se ispred Centra za socijalni rad kako bi, nakon odluke lokalnog suda, sprečili predavanje trogodišnje Ree Matijević ocu Robertu, državljaninu Hrvatske.

Nekoliko stotina meštana Ljiga, đaka osnovnih i srednjih škola i radnika „Kolubare“, okupili su se ispred Centra za socijalni rad u toj opštini. Oni žele da, nakon odluke lokalnog suda, spreče predavanje trogodišnje Ree Matijević ocu Robertu, državljaninu Hrvatske.

Na internetu je pokrenuta online peticija „protiv izručenja male Ree ocu'' u kojoj se svi ljudi dobrog srca mole da pomognu ovoj majci da njen andjeo ostane pored nje. Peticiju možete potpisati ovde.

Odlukom Višeg suda u Valjevu, Rea je danas trebalo da bude predata ocu Robertu Matijeviću.

Otac tvrdi da mu majka detata, sa kojom vodi brakorazvodnu parnicu, nije dozvoljavala da viđa dete. Međutim, majka Nataša je izjavila da nije uskraćivala mogućnost suprugu da povremeno viđa dete na osnovu odluke suda.

Protestu Ljižana, pridružio se i predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević, koji kaže da je došao da podrži sugrađanku budući da brakorazvodna parnica još uvek nije završena.

Robert Matijević trenutno se nalazi u policijskoj stanici u Ljigu, gde se obavlja procena bezbednosne situacije za njegov dolazak u Centar za socijalni rad.

Meštani Ljiga blokirali su pre dva dana Ibarsku magistralu u znak podrške sugrađanki Nataši Matijević.

Nataša Matijević je pre tri godine došla iz Zagreba sa ćerkom Reom, jer je tamo bila u sigurnoj kući, pošto su obe bile žrtve zlostavljanja.

Ona se posle dvomesečnog boravka u sigurnoj kući vratila kod svojih roditelja u Srbiju, a hrvatski sud tada je doneo odluku da bude staratelj deteta tokom brakorazvodnog procesa.

Prema njenim rečima, suprug Robert Matijević podneo je optužbu protiv nje na osnovu haške konvencije i od tada traje sudski postupak.

Matijevićeva je istakla da ona nije hrvatski državljanin, ali da ćerka ima dvojno državljanstvo i da ona, kao majka, nema materijalnih mogućnosti da obezbedi povratak deteta.

Kako je istakla, njoj su kao majci ugrožena osnovna prava na starateljstvo nad detetom i zato traži od države Srbije da ih zaštiti jer su srpski državljani.

Matijevićeva je izjavila da bi mogla da ostane da živi sa detetom, ali pod uslovom da je u Hrvatskoj. Međutim, kako dodaje, ona tamo nema gde da živi, niti ima mogućnosti da obezbedi egzistenciju.

Izvor: RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.