Australija zabranjuje solarijume

0

I dok mnoge zemlje razmišljaju o upozorenjima koja se tiču rizika solarijuma, vlasti u Australiji su odlučile da u potpunosti zabrane ove uređaje za potamnjivanje kože.

Zvaničnici kažu da je ova zabrana odgovor na činjenicu da zemlja ima najveći broj obolelih od raka kože na svetu.

Rak kože čini 80 odsto svih novih zabeleženih slučajeva raka svake godine a u 2011. godini odneo je 2.000 života.

Ovaj potez stavlja Australiju među vodeće zemlje koje su regulisale ovo pitanje koje svetske zdravstvene institucije stavljaju u istu kategoriju rizika koje predstavljaju azbest ili pušenje.

Mnoge države zabranile su maloletnim osobama da koriste usluge solarijuma, dok je Brazil takođe u potpunosti zabranio solarijume.

Solarijumi su u Australiji postali popularnih kasnih 90-ih godina prošlog veka, posebno među osobama mlađim od trideset godina, uprkos činjenici da je ova zemlja jedna od najsunčanijih na sbvetu i poseduje brojne čuvene plaže.

Broj salona koji nude veštački ten u poslednje vreme je opao nakon nekoliko medicinskih studija koje su solarijume povezali sa rakom kože, ali i drugim medicinskim problemima kao što su prerano starenje i oštećenja oka.

Svetska zdravstvena organizacija svrstava ultra-ljubičastu radijaciju koju odaju solarijumi kao kancerogen klase 1 i svrstava ih zajedno sa cigaretama, štetnim hemikalijama i zračenjem.


B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.