Bela kuća odbila da se izjasni o špijuniranju Merkelove

Portparol Džej Karni rekao je da Bela kuća "neće ulaziti u konkretne navode koji su izneti u izveštajima u javnosti". Američki predsednik Barak Obama juče je uverio nemačku kancelarku da je Vašington, u ovom trenutku ne špijunira i da neće u budućnosti, međutim ostalo je "otvoreno pitanje" da li je Merkelova špijunirana u prošlosti, prenela je agencija AFP.

U međuvremenu, nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele pozvao je američkog ambasadora u Nemačkoj i zatražio objašnjenje, povodom, navodnog, špijuniranja Merkelove.

"Kada je reč o konkretnim optužbama o obaveštajnim stvarima, imamo odnose diplomatskim kanalima koje koristimo kako bi razgovarali o ovim pitanjima koja su nesumnjivo dovele do izvesne napetosti u našim odnosima"
, izjavio je portparol Bele kuće.

Karni je potvrdio da je Vašington razgovarao o optužbama koje su takođe uključile druge strane lidere samo diplomatskim kanalima. Nemačke političke partije su, povodom saznanja da su Amerikanci prisluškivali telefon i Merkelovu, reagovale besno i uznemireno, zahtevajući od svojih transatlantskih partnera detaljno objašnjenje celog slučaja, koji, kako se ocenjuje, preti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

"Ako se potvrdi da je tačno, to što smo čuli, onda bi bilo zaista loše. Amerikanci jesu i ostaju naši najbolji prijatelji, ali tako ne ide", rekao je ministar odbrane Prus Tomas de Mezijer, o kome se govori kao jednom od ministara i u budućem sazivu nemačke vlade.

I komesarka Evropske unije za pravosuđe Vivijan Reding izjavila je danas da najnoviji izveštaji o američkim tajnim programima prisluškivanja u Evropi ukazuju na to da je došlo vreme za snažnu, zajedničku akciju u cilju zaštite podataka.

"Zaštita podataka mora da se poštuje bez obzira da li je reč o imejlovima građana ili mobilnom telefonu (nemačke kancelarke) Angele Merkel", smatra Reding, javio je AFP.

Izvor: 24sata

Pogledajte još