Izrael oslobađa palestinske zatvorenike

Izrael je pristao da oslobodi 26 palestinskih zatvorenika, koji već dugo služe kaznu, u okviru dogovora koji je krajem jula doveo do obnove mirovnih pregovora.

To je zapravo druga faza oslobađanja Palestinaca, uz koju izraelski premijer Benjamin Netanijahu planira da odobri novu izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama, kako bi udovoljio tvrdolinijašima, pristalicama jevrejskih naseljenika, koji se protive puštanju zatvorenika.

Mnogi od onih koji će biti pušteni umešani su u ubistva Izraelaca.

Palestinci ih smatraju herojima, bez obzira na to šta su počinili, verujući da su se lično žrtvovali u borbi za nezavisnost. Izraelci ih, međutim, uglavnom smatraju teroristima koji ciljaju civile.

U četiri faze biće ukupno oslobođena 104 Palestinca u roku od devet meseci, koliko je predviđeno da traju pregovori.

Glasanje o puštanju zatvorenika u okviru druge faze usledilo je nakon što je Izrael najavio da će uskoro početi da ostvaruje nove planove o izgradnji na Zapadnoj obali.

Time je jasno stavljeno do znanja da se radi o nekoj vrsti trgovine naselja za zatvorenike, navodi AP.

Jevrejska naselja su nelegalna po međunarodnom pravu i Palestinci ih smatraju najvećom preprekom za osnivanje države koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i pojas Gaze, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Izrael osporava takve stavove.

Ova zemlja je nakon osvajanja Zapadne obale tamo izgradila više od sto naselja. U njima i istočnom Jerusalimu živi oko pola miliona Jevreja.

U današnjem saopštenju vlade navodi se da će biti pušteni zatvorenici koji služe više od 19 godina, a njihovi zločini su prethodili pregovorima između dve strane 1993. godine.

IZovr: RTS

Pogledajte još