Pala kupovna moć: Potrošači u Srbiji među najpesimističnijim u svetu

0

U trećem kvartalu poverenje potrošača u Evropi je značajno poraslo, dok se Srbija našla među 10 najpesimističnijih zemalja sveta, prema danas objavljenim rezultatima istraživanja koje je sprovela svetska istraživačka kompanija Nilsen.

Nilsenov indeks globalnog poverenja potrošača je u trećem kvartalu ostao na istom nivou kao i u prethodna tri meseca, odnosno na 94 poena, što je, ipak, za dva poena više u odnosu na isti period lani, prenosi Rojters.
 
Podaci ispod 100 poena govore da su potrošači pesimistični u vezi sa potrošnjom.
Indonezija je ostala najoptimističnije potrošačko tržište u svetu sa 120 poena, a slede Filipini (118) i Indija (112).
 
Među evropskim zemljama najoptimističniji su potrošači u Danskoj (103 poena) i u Švajcarskoj (98 poena), dok je Mađarska među najpesimističnijim tržištima na svetu, iako je u trećem kvartalu ostvarila izvestan napredak od 4 poena na 45 poena.
 
Poverenje potrošača u Srbiji, koja je prvi put uvrštena u ovo istraživanje, veće je nego u zemljama regiona, i iznosi 56 poena, dok je u Hrvatskoj 48 poena, a u Sloveniji 47 poena.
 
Portugalija je u trećem kvartalu zabeležila najveći rast potrošačkog poverenja na svetu, uz skok od 22 poena na 55 poena, dok je Ukrajina imala najveći pad od 13 poena, na 59 poena.

Poverenje u SAD skočilo je u trećem kvartalu na najviši nivo za poslednjih šest godina, zbog pozitivnijeg stava Amerikanaca prema zaposlenju i ličnoj finansijskoj situaciji.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.