Novi sistem za borbu protiv terorizma

0

NATO i Rusija tvrde danas da su, posle četiri godine saradnje i 4,8 miliona evra investicija, razvili novi sistem u borbi protiv zajedničkog neprijatelja – terorista, koji predstavlja najnoviju reč svetske tehnologije, saopšteno je iz sedišta vojne alijanse u Briselu.

„Nacrt programa za detekciju eksploziva STANDEKS (Stand-off Detection of Explosives programme – STANDEX) mogao bi da pomogne NATO saveznicima i Rusiji u sprečavanju terorističkih napada poput onih izvedenih u sistemu javnog prevoza u Londonu, Madridu i Moskvi sa smrnim ishodom u tokom poslednjoj deceniji“, navodi NATO u video zapisu.

Program je finansirao NATO kao i britanska, francuska, italijanska, ruska, turska i američka vlada i razvijao se u holandskim, francuskim, nemačkim, italijanskim i ruskim laboratorijama i kompanijama, navodi se u saopštenju i ocenjuje da je novi sistem najnovija reč svetske tehnologije.

Novi sistem protiv bombaša na čijoj su meti sredstva javnog prevoza i sportske arene, testiran je u junu u podzemnoj stanici u neimenovanom evropskom gradu i pomenuta tehnologija „može da otkrije eksploziv na daljinu, u realnom vreme i bez ometanja protoka putnika“.

Sistem koristi niz senzora i mikrotalasnu tehnologiju u otkrivanju „anomalija u molekularnoj strukturi“ dok putnici neometano koriste sredstva javnog prevoza.

NATO je objasnio da sistem skeniranje može da se uradi „uz puno poštovanje međunarodnih bezbednosnih zakona“, s tim da bi uskoro Rusija trebalo da počne sa testiranjem „scenarija za reagovanje“ u metrou u Sankt Peterburgu.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.