Beogradu preti talas tuberkuloze?

- Ustanova sa tradicijom od gotovo pola veka ne radi ishitrenom i tendencioznom odlukom, koja je politički obojena, ekonomski motivisana, a potpisalo je tzv. stručno lice u uniformi gradskog građevinskog inspektora - kažu sindikalci.

Direktorka Zavoda za plućne bolesti dr Dragana Mandić saglasna je sa stavom da nije dobro što jedina ustanova u prestonici koja se bavi tuberkulozom ne radi godinu dana.

- Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali to ne znači da za godinu dana neće eskalirati - objašnjava dr Mandić. - Tuberkuloza je specifična bolest koja mora da se leči redovno i adekvatno da ne bi došlo do rezistentnog stanja.

Sindikati navode i da su radovi završeni u septembru, ali lekari još nisu počele da primaju pacijente, jer su počela prepucavanja i prebacivanje loptice sa jedne na drugu ustanovu oko toga u čijoj je nadležnosti prijem zgrade i davanje dozvole za nastavak rada.

- U pitanju je administrativni problem - kaže direktorka. - Gradski sekretarijat za zdravstvo se angažovao i verujem da ćemo uskoro rešiti problem.

Predstavnici sindikata naglašavaju da je prvobitno obrazloženje "da zgradi preti urušavanje i da je nebezbedna", sada preinačeno i na postojećim temeljima i stubovima, tvrde stručnjaci, može da se nadzida i sprat više. Oni ističu da su pod njihovim pritiskom odobrena sredstva za radove na sanaciji polovine zgrade, koja bi odmah mogla i da se koristi.

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu zatvoren je po nalogu građevinske inspekcije 20. novembra 2012. jer je zgradi pretilo urušavanje. Zamisao gradskih vlasti je bila da se Zavod preseli, ali nije pronađena odgovarajuća lokacija, pa je odlučeno da se saniraju noseći stubovi i deo zgrade osposobi za upotrebu. Grad je izdvojio četiri miliona dinara.

Izvor: Novosti

Pogledajte još