7 namirnica koje mogu pomoći u odbrani od gripa, a uglavnom su nam dostupne

Beli luk
Redovno konzumiranje ovog prirodnog antibiotika prepoloviće verovatnoću obolevanja od gripa, a osim toga beli luk vaš organizam može zaštiti od drugih upalnih procesa koji mogu prerasti u hronične bolesti, što je nedavno potvrdilo američko istraživanje sprovedeno na više od 10.000 ljudi. Najbolji izbor je sveži beli luk, jer se kuvanjem gube antioksidansi u njemu.

Jogurt i kefir

O zdravstvenim dobrobitima jogurta se mnogo, ali i s razlogom, priča jer dobre bakterije koje se nalaze u jogurtu (i kefiru) saveznici su zdrave mikroflore koja je nužna za dobar imunitet i odbranu od bolesti. Osim toga, svakodnevno uzimanje probiotika smanjuje rizik od infekcija gornjih disajnih organa.

Ljute papričice
Poput limuna i pomorandži, ljute papričice bogate su vitaminom C koji pomaže u borbi s bakterijama i virusima. Jedna mala papričica sadrži oko 150 mg vitamina C, dok jedna pomorandža sadrži tek oko 100 mg tog vitamina. Osim toga, kapsaicin koji je aktivan sastojak ljutih paprika pročišćava disajne puteve i olakšava prohodnost sinusa.

Ćuretina
Proteini koji se nalaze u belom (ćurećem) mesu neophodno su gorivo za izgradnju antitiela kojima se organizam bori protiv bakterija i virusa. Zbog toga je belo meso odličan izbor u hladnim jesenjim i zimskim danima.

Šargarepa i krompir
Beta karoten u šargarepi i krompiru neophodan je za telo jer pomaže u pretvaranju vitamina A u telu, koji je ključan za održavanje zdravog imuniteta. Posebno je dobro unositi veće količine beta karotena ako su nam upaljene sluznice grla i nosa, jer pomaže u bržem zaceljivanju i manjem lučenju šlajma.

Izvor: Namirnice.ba

Pogledajte još