Kanada: Proglasili sve zakone o prostituciji nevažećim

Vrhovni sud je poništio sva tri zakona koja se odnose na prostituciju: zakon protiv držanja javne kuće, izdržavanja na osnovu prihoda od prostitucije i zaustavljanja (muškaraca) na ulici, prenosi AP.

Ova značajna odluka doneta je više od dve decenije nakon što je Vrhovni sud poslednji put potvrdio kanadske zakone protiv prostitucije.

Apelacioni sud u Ontariju je ranije poništio zabranu držanja javnih kuća, na osnovu argumenta da su tom zabranom žene bile izložene još većoj opasnosti.

Federalna vlada je, u međuvremenu, uložila žalbu na odluku kojom se zakoni o prostituciji menjaju ili proglašavaju nevažećim, dok je grupa prostitutki, koja je prvobitno i iznela čitav slučaj na sud, podnela žalbu na zabranu zaustavljanja muškaraca na ulici.

Današnja jednoglasna odluka Vrhovnog suda predstavlja pobedu prostitutki, koje traže bezbednije uslove rada pošto je utvrđeno da su zakoni protiv prostitucije kršili garancije na život, slobodu i bezbednost osobe, navodi američka agencija.

Ova sudska odluka, takođe, daje parlamentu rok od godinu dana da odgovori sa novim zakonima.

Prostitucija nije nezakonita u Kanadi, ali su mnoge aktivnosti koje su povezane sa prostitucijom klasifikovane kao krivični prestupi.

Foto: Beta/AP Photo/The Canadian Press, Adrian Wyld
Izvor: B92

Pogledajte još