PRIDOŠLICE POGORŠAVAJU STAMBENU KRIZU: Kanada ograničava broj međunarodnih studenata

Kanada će u sledeće dve godine ograničiti izdavanje međunarodnih studentskih dozvola i radnih dozvola delu studenata postdiplomskih studija, zbog rekordnog broja pridošlica koji pogoršavaju stambenu krizu, najavile su kanadske vlasti.

Očekuje se da će navedena odluka već u ovoj godini rezultirati smanjenjem izdatih studentskih dozvola na 360 hiljada, što je 35 odsto manje u odnosu na prošlu godinu, rekli su iz Ministarstva za imigraciju.

Resorni ministar Mark Miler rekao je da će savezna vlada sarađivati s pokrajinama, u čijoj su nadležnosti obrazovni sistemi, na primeni navedenih ograničenja. Kao razloge njihovog uvođenja naveo je "zaštitu prava studenata od univerziteta koja pružaju neadekvatne usluge po vrlo visokim cenama", te "sve veći pritisak na stanovanje".

- Rastući broj međunarodnih studenata, kao i nagli rast stanovništva podstaknut imigracijom, stavlja sve veći pritisak na stanovanje, zdravstveni sistem i ostale usluge - rekao je Miler, dodavši da bi manji priliv ljudi pomogao smanjenju cena stanarina.

Pitanja stanovanja i socijalnih usluga uticala su na rejting liberalnog premijera Džastina Trudoa, kojem ankete ne predviđaju novi mandat ako bi se izbori održali sutra.

U trećem kvartalu prošle godine, Kanada je zabeležila najbrži rast stanovništva u poslednjih šest decenija, dok se broj privremenih stanovnika, uglavnom studenata, povećao za oko 313 hiljada, najviše u poslednjih pet decenija.

Kanadski savez studentskih zadruga kritikovao je odluku savezne vlade.

- Najveći je problem taj što je ograničenje navedeno kao reakcija na stambenu krizu - kazao je predstavnik saveza Mateuš Salmasi koji rešenje vidi u povećanju smeštajnih jedinca namenjenih upravo za međunarodne studente.

S druge strane, Univerzitet u Torontu pozdravio je najavu uvođenja ograničenja te najavio da će sarađivati sa svim nivoima vlasti u pogledu nove politike izdavanja studijskih dozvola.

- Promene su usmerene na rešavanje zloupotreba u sistemu od strane određenih aktera i nemaju nameru negativno uticati na univerzitete kao što je naš - stoji u saopštenju univerziteta.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još