Grčka: Prosjak na tronu EU

0

Nemački mediji su početak predsedavanja Grčke Evropskom unijom od 1. januara, dočekali oštro i s nepoverenjem, prenosi u četvrtak atinski Radio Skaj (Skai).

Pod naslovom „Prosjak na tronu“ Radio „Dojče vele“ pominje ne samo da Atina nastavlja neizvesne konsultacije s poveriocima, već ukazuje i da Grčka i zona evra tek treba da se sporazumeju o tome kako će se grčki državni dug ubuduće finansirati.

„Nada, pucnjevi i razvoj“ – naslov je „Frankfurter algemajne cajtunga“ koji, podsećajući na prošlonedeljni oružani napad na rezidenciju ambasadora Nemačke u Atini, ukazuje na negativno raspoloženje u Grčkoj prema EU, na privredne teškoće i političke izazove pred vladom „velike koalicije“ socijalista i desnice premijera Andonisa Samarasa.

„Špigl“ ocenjuje da je grčki budžet za predsedavanje „spartanski“ – svega 50 miliona evra, dok je prosečan dosadašnji, drugih zemalja na čelu EU, bio bar 80 miliona. Nemački nedeljnik pominje da je Grčka za grafički simbol svog predsedavanja dala „samo 12.000 evra, dok je simbol poslednjeg nemačkog predsedavanja koštao 100.000“.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.