Da li ste nekada sabirali kalorije?

Prosečan praznični meni sadrži od 4.000 do 7.000 kalorija, a srednje aktivna žena između 23. i 50. godina dnevno ne bi trebalo da unese više od 2.000 kalorija, a muškarac od 2.500 do 3.000 kalorija.

Svakih 3.500 nepotrošenih kalorija pokazaće se na vagi kao povećanje telesne težine za jedan kilogram. Da bi se on "istopio", biće vam potrebni sati vežbanja, preciznije - čak 10 sati kardio ili aerobnih vežbi, podeljeno u više kraćih termina!

Istraživanja pokazuju da se tokom zime, što zbog mnoštva praznika, što zbog slabije fizičke aktivnosti, u proseku ugojimo od dva do četiri kilograma. Da se kasnije ne biste izgladnjivali i preibegavali rigoroznim dijetama, koje mogu da naruše zdravlje, na vreme povedite računa o ishrani.

1. Računajte kalorije
Računajte koliko ste kalorija uneli i trudite se da ne prelazite dnevni optimum od 2.000 za žene, do 3.500 za muškarce. Sa sabiranjem počnite već od doručka. U 100 grama šunke ima 115 kalorija, a u 100 grama svinjskih kobasica ili slanine čak 305. U 100 grama ćurećih prsa sa reš pečenom kožicom ima oko 165 kalorija, koliko ima i u 100 grama pečenog krompira.

Zato jedite više povrća: 100 grama prokelja ima manje od 45 kalorija, blitva ima 12, a spanać 24 kalorija. U 100 grama kuvanog graška ima 165 kalorija, a u istoj količini kuvane boranije - 40. Izbegavajte grickalice i slatkiše, jer 100 grama pečenog kestenja sadrži 170 kalorija, a ista količina kikirikija čak četiri puta više - 622. Deset ušećerenih badema ima oko 220 kalorija, a u 100 grama mlečne čokolade oko 550 kalorija.

Kolači prosečno imaju oko 280 kalorija, parče torte oko 350, dok porcija baklave sa sirupom više od 500 kalorija.

2. Napici
Sigurno je samo da voda ima nula kalorija, a sve ostalo što pijete, od čajeva, kafe i sokova do raznih alkoholnik napitaka ima svoju "težinu“. Recimo, kafa sa mlekom ima od 18 do 28 kalorija (zavisi od masnoće mleka), instant kafa - 100, a indijski čaj 108 kalorija.

U 100 ml soka ima oko 50 kalorija, a samo jedan gram alkohola sadrži sedam kalorija. Tako čaša vina i šampanjca ima oko 80-90 kalorija, a krigla piva 170. U čašici od 25 mililitara viskija, votke ili vinjaka krije se 55 kalorija.

3. Prevencija
Pre nego što krenete na praznični ručak ili večeru pojedite činiju salate. Nikad ne krećite gladni. Za "švedskim stolom“, da bi obuzdali sopstveni apetit, prvo jedite sveže ili kisele salate, a izbegavajte one koje su pripremljene sa majonezom i pavlakom. Pridržavajte se pravila jednog tanjira: sve što želite sipajte u jedan, najbolje mali tanjir, i nikada ne dosipajte.

4. Začini
Na kuhinjskim policama nalaze se odlični saveznici u borbi protiv nakupljanja kilograma. Crni biber sadrži piperin, materiju koja pomaže u sprečavanju nastanka novih ćelija masnoće, a cimet, pak, pomaže da se mišići oporave nakon velikih napora i smanjuje bol u mišićima posle vežbanja.

Đumbir je idealan lek protiv upala, otoka i grčeva, ali se koristi i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, prevenciju prehlade. Ova lekovita biljka sadrži i kurkumin koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka, poboljšava rad jetre, pa se koristi i za detoksikaciju organizma.

Čaj za mršavljenje: đumbir veličine šljive naseckati na štapiće, preliti sa dva litra vode i staviti na umerenu vatru da proključa. Kuvati oko 25 minuta. Kada se prohladi, dodati sok od jednog limuna i meda po ukusu. Piti po pola čaše čaja nekoliko puta na dan, pre ili posle jela.

5. Prva pomoć
Ako ste se ipak, prejeli popijte čaj koji će pospešiti varenje, na primer kamilicu, nanu, koprivu, zovu ili čaj sa kimom. Sutradan jedite blagu supu od povrća, salate, posebno od slatkog ili kiselog kupusa. Pijte limunadu, jer limun dodaje dobru kiselinu koja pomaže varenju, a pospešuje i probavu.

Grejpfrut ubrzava metabolizam i smanjuje nivo holesterola u krvi, a dobar izbor su i narandže, jer sadrže malo kalorija, a takođe uspešno sagorevaju masnoće. Par dana jedite umereno laganu hranu. Ako imate problem sa varenjem u jogurt dodajte mekinje da se pojedena hrana što pre svari i očisti organizam.

Izvor: Super žena
Foto: Youtube - printskrin

Pogledajte još