Nikolić: Srbi neće izaći na izbore bez promene zakona na KiM

0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da Srbija ima veoma kratak rok da pokuša da ubedi Evropsku uniju (EU) i Prištinu da se izmeni izborno zakonodavstvo na Kosovu i Metohiji, ali tako da Srbi mogu da učestvuju na pokrajinskim izborima.

„Ako se to ne učini ko je taj koji može da pozove Srbe da izađu na birališta, ja to sigurno neću da uradim“, rekao je Nikolić za današnje „Večernje novosti“.

Na pitanje šta mu konkretno smeta u izbornom zakonodavstvu, predsednik Srbije je odgovorio da mu smeta to što sada zakonodavstvo uopšte ne predviđa srpsku manjinu, ni Zajednicu srpskih opština, niti određena automatska prava.

„Osim toga, bojim se da ćemo opet imati problem sa biračkim pravom“, rekao je predsednik Nikolić.

„Ne može Priština da se prvo složi da svi Srbi koji su interno raseljeni imaju pravo glasa, a da potom odbacuje sve njihove prijave
„, rekao je Nikolić.

Prema zacrtanim planovima, do kraja januara na KiM trebalo bi da se završe izborne reforme uoči redovnih centralnih izbora koji slede na jesen, a koje prati niz nedoumica u vezi sa učešćem Srba, navode Novosti.

Jedna od njih je pitanje biračkog prava za oko 230.000 raseljenih sa KiM.

Procena je da najmanje polovina njih ima pravo glasa, ali postoje nagoveštaji da bi Priština mogla da im onemogući da izađu na birališta, jer bi uz glasove raseljenih Srbi sa KiM u kosovskoj skupštini mogli da budu treća, a možda i druga politička snaga.

Osim ovog problema, tu je i pitanje raspodele mandata, koje po postojećim pravilima, Srbima više ne garantuje i rezervisana i osvojena mesta na osnovu izbornih rezultata.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.