NAJBOLJI U 2013. GODINI: Ronaldo dobio zlatnu loptu

Svetska fudbalska federacija (FIFA) dodelila je nagradu Ronaldu na ceremoniji u Cirihu.

Portugalski reprezentativac dobio je najviše glasova selektora i kapitena reprezentacija, ostavivši iza sebe konkurente Lionela Mesija iz Barselone i Franka Riberija iz Bajerna.

Ronaldo je tako prekinuo dominaciju Mesija, koji je Zlatnu loptu dobijao u prethodne četiri godine.

Portugalac je postigao prošle godine 69 golova za Real i reprezentaciju, među kojima je i nezaboravni het-trik protiv Švedske u baražu za Svetsko prvenstvo.

"Ne postoje reči kojima bih mogao da opišem ovaj trenutak", rekao je Ronaldo dok je primao nagradu u suzama.

Izbor je bio neizvestan. Ronaldo je dobio 1.365 glasova, Mesi 1.205, a Riberi 1.127.

Ime dobitnika pročitao je brazilski velikan Pele. Kada je čuo svoje ime, Ronaldo je zabacio glavu unazad, zatvorio oči i onda uz osmeh poljubio svoju devojku i sa sinom se popeo na pozornicu.

"Ljudi koji me poznaju znaju koliko mi je njih pomoglo. Ako sam nekoga zaboravio, izvinjavam se, duboko sam dirnut", rekao je vrlo emotivni igrač na portugalskom.

Ronaldo je morao da čeka pet godina na svoju novu Zlatnu loptu, posle one koju je dobio kao igrač Mančester junajteda, pošto ga je Mesi uvek na neki način nadmašio.

Ronaldo je, međutim, ove sezone bio favorit, jer je FIFA produžila glasanje do završetka baraža za Mundijal u novembru, i dozvolila glasačima da promene izbor.

Nastup Portugalca u Stokholmu bio je toliko impresivan da je naveo mnoge da ne daju glas Mesiju, koji je ove godine tri puta pauzirao zbog povrede.

Nedugo pre toga počasnu Zlatnu loptu dobio je i Pele, koji je takođe plakao. On nagradu nije dobio dok je bio aktivan igrač, jer se ona od 1956. godine, kada je časopis Frans fudbal osnovao, dodeljivala samo Evropljanima.

Pele je jedini igrač koji je tri puta osvajao Svetsko prvenstvo - 1958, 1962. i 1970. godine.

"Obećao sam porodici da neću plakati, ali sam jako emotivan. Hvala Bogu, sada kod kuće imam sve trofeje", rekao je Pele.

U drugim kategorijama je dominirala Nemačka. Golmanka te reprezentacije Nadin Angerer proglašena je najboljom fudbalerkom godine.

Za najboljeg trenera izabran je Jup Hajnkes, koji je doveo Bajern Minhen do triple krune, a potom se penziionisao. On je pobedio svog zemljaka Jirgena Klopa, čija je Borusija Dortmund poražena u finalu Lige šampiona. Treći u tom izboru bio je Aleks Ferguson.

U ženskoj kategoriji pobedila je selektorka Nemačke Silvija Najd.

Najbolji tim godine izabrao je međunarodni sindikat igrača, a njega čine: Manuel Nojer, Dani Alves, Serhio Ramos, Tijago Silva, Filip Lam, Andres Inijesta, Ćavi Ernandes, Frank Riberi, Ronaldo, Zlatan Ibrahimović i Mesi.

Nagradu za fer-plej dobio je Fudbalski savez Avganistana, koji je organizovao prvu međunarodnu utakmicu posle više od 10 godina.

Beta

Pogledajte još