UPS protiv večeg poreza i PDV

BEOGRAD, 29. jul 2009. (FoNet) - Unija poslodavaca Srbije (UPS) upozorila je Vladu i Ministarstvo finansija Srbije da u trenutnoj situaciju, u kojoj od 108 000 preduzeća u Srbiji svega 38 150 likvidno posluje i redovno uplaćuje poreze i doprinose, nema prostora za bilo kakvo dalje povećanje poreza na zarade ili PDV.

Direktna posledice povećanja PDV, upozoravaju poslodavci, biće povećanje cena proizvoda i usluga, pad kupovne moći građana, rast inflacije, kao i dalje povećanje nelikvidnosti i zatvaranje preduzeća.

Povećanje poreza na zarade pokazaće se ubrzo kao kontraproduktivan potez zato što će naterati poslodavce da se kao nekad, tokom devedesetih godina, snađu tako što će svojim zaposlenima smanjiti plate a razliku im isplaćivati na ruke, tj. na crno.

UPS je ocenio da je planirani budžetski deficit od tri odsto određen u prethodnom dogovoru sa MMF probijen zato što država nije učinila dovoljno da uštedi u svojim redovima u prvoj polovini godine.

Srbija još ima 28 900 državnih činovnika a realne potrebe su 9000 do 10 000 hiljada. 

U Srbiji postoji 590 javnih preduzeća od kojih 580 posluje sa gubitkom. Njihove gubitke nadoknađuje privreda čiji se viškovi, umesto u reinvestiranje, slivaju u budžet i odlaze gubitaškim javnim i državnim preduzećima.

Prosečna plata u javnim preduzećima, koja su sem Telekoma Srbija i Yugoimport SDPRa sva završila 2008. godinu sa gubicima, još je za 37, 2 odsto iznad proseka Srbije i čak
58,7 odsto veća nego u ostalom delu privrede koja posluje bez gubitaka i puni budžet Republike Srbije.

UPS takođe navodi da je veoma malo urađeno na suzbijanju korupcije u javnim nabavkama gde se godišnje između 400 i 500 miliona evra „istopi“ u raznim nameštenim tenderima i procedurama, procentima tašna-mašna firmi i sl.

Siva ekonomija trenutno zahvata 33,9 BDP. 

Budžet Srbije je godišnje na gubitku između 3,5 i 4,2 milijarde evra koje se kroz PDV i poreze na zarade i ostale takse ne slivaju u budžet.

UPS upozorava Vladu da dalje ne opterećuje privredu, jer milion i sto pedeset hiljada zaposlenih u privredi trenutno finansira 700 000 socijalnih slučajeva, 1,6 miliona penzionera i puni budžet iz koga se isplaćuju plate za još 690 000 zaposlenih u državnoj upravi, javnom sektoru i gubitaškim javnim preduzećima.

Pogledajte još