"Turneja" za evropskog Oskara

Film Gorana Markovića "Turneja" našao se među četrdeset filmova koji se takmiče za prestižnu nagradu Evropske filmske akademije.

Nagrada koja se smatra evropskom verzijom Oskara biće dodeljena u kategorijama: najbolji evropski film, reditelj, glumac, glumica, scenarista i direktor fotografije. Nominacije u svim kategorijama će biti poznate u novembru, četiri nedelje pre svečane ceremonije u Bohumu u Nemačkoj, 12. decembra, kada će biti proglašeni pobednici. 

Dodela nagrada Evropske filmske akademije se ove godine odrzava po 22. put, a kao i prethodnih godina nominovani filmovi će biti prikazani na Filmskom festivalu u Sevilji u novembru.

Naš kandidat za tzv. evropskog Oskara, film "Turneja" reditelja Gorana Markovića do sada je osvojio veliki broj nagrada i priznanja, kao što su nagrada za Najbolji umetnički film na Prvom kijevskom međunarodnom filmskom festivalu, specijalna nagrada žirija na "Cinequest" festivalu u San Hoseu, nagrada publike na filmskom festivalu u Solunu, "Gran Pri" za najbolji film u Monpeljeu i nagrada "Vezuvio" na Napuljskom filmskom festivalu. Na festivalu u Montrealu, Goran Marković je proglašen za najboljeg reditelja, dok je film "Turneja" još jednom izabran za najbolji film.

Pogledajte još