Rusi bi da zamene Putina, ali im niko drugi ne pada na pamet

U anketi sprovedenoj od 20. do 24. decembra 2013. godine, 47 odsto ispitanih se izjasnilo da bi želelo da državu vodi drugi covek kada Putinu istekne mandat. U isto vreme, samo 12 odsto se izjasnilo da bi moglo odmah mogli da navedu ime političara koji bi mogao da zameni Putina.

Anketa je pokazala da 22 odsto ispitanika želi da Putin bude ponovo izabran 2018. godine, a šest odsto da ga zameni premijer Dmitrij Medvedev, dok 47 odsto želi da to bude neko drugi.

Čak 40 odsto ispitanika smatra da se može naći zamena Putinu ako bude trebalo, a 31 odsto smatra da on za sada nema alternativu. U decembru 2012. godine anketa je pokazala da je takvih bilo 47 odsto, odnosno 27 odsto.

Zamenik direktora Centra Levada Aleksej Graždankin navodi da su se te razlike pojavile zato što su izbori godinu dana bliži, a da se jak i realan suparnik Putinu nije pojavio.

Druga anketa Levade, sprovedena uoči Nove godine, pokazala je da 43 odsto građana nikada nije čulo parole "Rusija bez Putina" i "Putin treba da ode", koje su se lansirane na masovnim protestima nakon poslednjih izbora krajem 2011. i početkom 2012. godine.

Anketa je pokazala da 21 odsto povremeno čuje takve parole, a osam odsto da ih često čuje.

Centar je naveo da parolu "Rusija bez Putina" pozdržava 19 odsto građana, da je odlučno podržava sedam odsto, ne podržava 32 odsto, i apsolutno ne podržava 24 odsto.

Izvor: Blic

Pogledajte još