Danas počinju pregovori Srbije sa EU

0

U Briselu se danas održava prva međuvladina konferencija EU-Srbija, čime počinju pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Pregovore će otvoriti nekoliko ministara zemalja Evropske unije, evropski komesar Štefan File i čelnici srpske vlade.

Ministar spoljnih poslova predsedavajućeg EU, Grčke, Evangelos Venizelos uručiće najvišim srpskim zvaničnicima ključne dokumente EU za pregovore u kojima se podvlači da je „Srbija dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo“.

Venizelos će srpskom premijeru Ivici Dačiću, potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću i šefu diplomatije Ivanu Mrkiću i drugim srpskim zvaničnicima na Međuvladinoj konferenciji EU-Srbija obrazložiti Generalni stav EU za pregovore.

Srpski premijer Dačić je najavio da će on na otvaranju pregovora s EU izložiti uvodnu izjavu Srbije sa stavom o pregovaračkom okviru i pogledu Beograda na celokupan tok pregovora.

Pregovori Srbija-EU bi trebalo da počnu poglavljem 35 o raznim pitanjima koje obuhvata sređivanje odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik vlade Ivica Dačić sastaće se u Briselu i s predsednicima Evropskog saveta i Evropske komisije Hermanom van Rompejom i Žozeom Manuelom Barozom.

Izvor: Beta
Foto: Beta – AP

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.