Državu tuži 20.000 policajaca

Čak i oni policajci koji su izgubili, posle odluke Ustavnog suda iz 2012. u njihovu korist, podneli su zahteve za obnovu postupka, pa se pravni galimatijas nastavlja. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, se zainteresovao za neobjašnjivu činjenicu - kako je moguće da različiti sudovi u istoj zemlji, ali i iste sudije u okviru istih sudova, o istom pitanju - donose dijametralno suprotne odluke?

ISTI SUDIJA - RAZLIČITE ODLUKE Adamovića je posebno šokiralo saznanje da je isti sudija koji je njegovim klijentima u Apelacionom sudu u Beogradu odbio tužbu, samo pola godine kasnije bio na čelu veća koje je dve tužbe policajaca usvojilo! I uprkos te dve pozitivne odluke Apelacionog suda, ostale sudije i dalje ne poštuju odluku USS i odbijaju policajce.

"Kamen je povukao" Siniša Adamović, kome se 2006. obratilo oko 1.000 policajaca iz PU Novi Sad. Početkom 2007. dolazi još 320 policajaca iz PU Subotica. Svi su hteli da tuže državu jer im od 2003. do 2006. nije plaćala potraživanja. I dok su se ovi iz Novog Sada obratili svom sudu, Subotičani se obraćaju Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

"Novosadski prvostepeni sud odmah, 2008, odbija prvih 14 tužbi, pa za ostale predmete tražimo prekid dok se ne vidi odluka Okružnog suda",
kaže Adamović. "Pošto je i Okružni sud odbio, podnosimo ustavne žalbe. Istovremeno, u Beogradu su donete dve-tri presude u korist subotičkih policajaca, dok su ostale odbijene".

U isto vreme Apelacioni sud u Kragujevcu sve zahteve prihvata i nalaže isplatu! Prvostepene presude u korist policajaca u Beogradu, Apelacioni sud u prestonici - obara!

USS 2012. za grupu policajaca usvaja ustavne žalbe, na osnovu čega Apelacioni sud u Novom Sadu poništava pravosnažne presude i vraća sve na ponovno odlučivanje. Novosadski sudovi počinju da presuđuju u korist policajaca i dodeljuju naknade od 80.000 do 130.000 dinara.

"Odluku Ustavnog suda ispoštovao je i kragujevački Apelacioni sud", kaže Nataša Mijaljević, koja je zastupala 200 policajaca iz Novog Pazara. "Zasada imamo isplaćenih 70, a odštete su 100.000-700.000 dinara po čoveku, bez kamate i sudskih troškova. Jedini ko ne poštuje odluku USS je Apelacioni sud u Beogradu".

Stotinak policajaca iz Bačke Palanke i Bača zastupa advokat Nikola Jović. On potvrđuje da nijednu pozitivno rešenu pravosnažnu presudu nije imao do odluke Ustavnog suda:

"Pre oko pola godine stav novosadskog pravosuđa počeo je da se menja. Svi postupci, pa i oni koji su negativno okončani, kreću iz početka. Ali pravobranilaštvo se opet žali i odugovlače, a iz dana u dan kamate rastu".

Izvor: Novosti

Pogledajte još