MMF nam stiže uprkos izborima

Foto: Beta/AP

Prema ranijim najavama stalnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Kima Dehenga, Misija MMF predvođena Zuzanom Murgasovom razgovaraće u Beogradu od 26. februara do 13. marta s predstavnicima Srbije o mogućem aranžmanu.

Raspisivanje vanrednih parlametarnih izbora u Srbiji, dve godine pre roka, inicirala je tokom vikenda vodeća partija vladajuće koalicije Srpska napredna stranka (SNS) uz obrazloženje da je potrebno ubrzanje reformi. Očekuje se da će izbori biti održani 16. marta.

Ministarstvo finansija Srbije je u decembra 2013. saopštilo da je Srbije spremna da počne pregovore sa MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti.

Takav aranžman podrazumeva dogovor o programu reformi, ekonomskih i fiskalnih mera Vlade Srbije čiju realizaciju će pratiti MMF i uz stavljanje na raspolaganja Srbiji određene sume novca, koja ne mora da se povlači.

Ministarstvo finansija u decembru je navelo i da će aranžman iz predostrožnosti s MMF-om pomoći Srbiji u sprovođenju planiranih reformi i da će stranim investitorima poslati jasan signal da je Srbija sigurno, stabilno i atraktivno tržište.

Poslednji aranžman Srbije i MMF-a sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut u februaru naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.


Beta
Pogledajte još