Dramatičan politički vakuum: Ko sada vlada Ukrajinom?

0

Nakon dramatične subote u kojoj je ukrajinski parlament izglasao opoziv predsednika Viktora Janukoviča, a bivša premijerka Julija Timošenko puštena na slobodu, postavlja se pitanje ko zapravo vlada Ukrajinom, piše Rojters.

Po parlamentu, to sigurno nije Janukovič. Ubrzo nakon što je imenovao predsednika bliskog Timošenko, parlament je smenio Janukoviča i pozvao na prevremene predsedničke izbore 25. maja.

Predsednik Janukovič udaljen je s vlasti i više ne obavlja svoje funkcije“, kaže se u rezoluciji koju je usvojio parlament.

Međutim, Janukovič je poručio u intervjuu koji je navodno snimljen u Harkovu kako nema nameru da odstupi ni da napusti zemlju i da se radi o državnom udaru, a da je on i dalje legitimni predsednik. U noći na nedelju nije jasno gde se nalazi, a u subotu je navodno pokušao krišom da odleti u Rusiju, ali je u tom sprečen.


„Sve odluke koje sada donose (u parlamentu) su ilegalne“,
rekao je u intervjuu. „Neću potpisati ništa s gangsterima koji terorišu zemlju.. Nemam nameru da odstupim“, rekao je. Međutim, događaji koji su se filmskom brzinom odvijali tokom prošlih dana nisu mu išli u korist.

MUP i zastupnici Janukovičeve stranke prešli na stranu demonstranata

Zastupnici njegove Stranke regija nisu mu dali potporu u parlamentu, ministarstvo unutrašnjih poslova koje kontroliše policiju stalo je na stranu demonstranata, a vojska je jasno poručila da se neće mešati u politiku.

Ko ispunjava vakuum, nije u potpunosti jasno, delimično zbog toga što je parlament u petak usvojio odluku da se Ukrajina vraća na ustav iz 2004. kojim su ukinute neke predsedničke ovlašćenja. Janukovič nije potpisao tu meru. Po tom ustavu „broj dva“ u državi je predsednik parlamenta Oleksander Turčinov.

Po ustavu iz 1996., koji je 2010. ponovno proglasio Janukovič kako bi ojačao svoja ovlašćenja, drugi čovek u zemlji je premijer. To bi značilo da je vlast na aktuelnom premijeru Sergeju Arbuzovu. Međutim, po sporazumu od petka, već u roku od deset dana trebala bi biti formirana vlada nacionalnog jedinstva.

Vlada se u subotu držala po strani, osim što je objavila obaveštenje u kom kaže da radi normalno i da će osigurati „odgovoran prenos vlasti“. U svakom slučaju, novo razdoblje otvara se u danas za Ukrajinu, ali nadu u izlazak iz krize smanjuje strah međunarodne zajednice zbog dodatne podele te zemlje od 46 miliona stanovnika između istoka i zapada.

Krvavo izborena sloboda koja je još uvek neizvesna

Poljski premijer Donald Tusk ocenio je u subotu da postoje snage koje prete teritorijalnom integritetu Ukrajine. Visoka predstavnica EU-a Ketrin Ešton pozvala je ukrajinske političare da deluju odgovorno kako bi sačuvali teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje.

Šef francuske diplomatije Loren Fabius, pozdravljajući oslobađanje Julije Timošenko, ocenio je da Francuska, zajedno s evropskim partnerima, poziva na očuvanje jedinstva i integriteta zemlje kao i na suzdržavanje od nasilja.

Julija Timošenko koja je nakon puštanja na slobodu stigla na Majdan pozvala je demonstrante da ostanu na Trgu nezavisnosti jer „moraju da završe posao“. Odluke parlamenta u Kijevu doveli su u pitanje izaslanici na kongresu proruskih regija u Harkovu, koji su kazali u subotu da one nemaju „legitimitet i legalitet“.

Rusija pak optužuje oppziciju da nije ispunila ni jedan uslov iz sporazuma od petka potpisanog između predsednika i opoziciju, uz predstavnike EU-a, i osuđuje „naoružane ekstremiste i pljačkaše“. Sjedinjene Države pozdravile su oslobađanje Julije Timošenko i podsetile da je sada na Ukrajincima da odluče o svojoj budućnosti. U nasilju koje je ovu nedelju kulminiralo nakon tromesečne krize poginulo je 80 ljudi.

Izvor: index.hr/ foto: AP Photo/Darko Bandic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.