Đavo nosi Pradu

Ludilo njujorške mode u Beogradu

Po njujorškim pločnicima juri u vrtoglavim Džimi Ču (Jimmy Choo) cipelama. Po ceo dan radi odevena u kreacije top dizajnera. ''Uopšte'' joj ne smeta što u tome ne može normalno da hoda i diše. Ona je deo igre ''modnog Vol Strita'' u kome moraš da grizeš, trpiš, zaboraviš na ponos i stid, vrcaš od svežih ideja, dokazuješ se onima koji to zaslužuju i onima koji toga nikada neće biti vredni, ali imaju više sreće od tebe. Popela si se do zvezda. I šta sad?

Ne, ovo nije ''Seks i grad – The Movie''. Mada, dešava se u Njujorku, u nazivu je jedna modna marka, svi nose najmanji konfekcijski broj ili se trude da ga dostignu, sva odeća je ''potpisana'', frizure perfektno stilizovane, a reditelj je Dejvid Frenkel (David Frankel) koji potpisuje nekoliko epizoda famozne HBO-ove serije. Iza svega se, čemu se, hteli to da priznaju ili ne, svi potajno nadaju, krije film o moralu i ambiciji, u kome mnogi mogu i da se pronađu.

I pored veoma dobre režije, divne En Hetavej (Anne Hathaway) kao Endi, mlade novinarke koja uleće u svet mode, i iskusne Meril Strip (Meryl Streep), koja od urednice Mirande Pristli nije napravila čudovište na štiklama, već stvarnu osobu, film ''Đavo nosi Pradu'' je, pre svega, na nivou lepršave zabave. Nasuprot odličnim epizodama Stenlija Tućija (Stanley Tucci) i Emili Blant (Emily Blunt), nalaze se neiskorišćeni likovi Endinog dečka Nejta (Adrian Grenier) i zavodnika Kristijana (Simon Baker), koji je podjednako (ne)zavodljiv kao i profesor koga je glumio u seriji ''Nestašne godine''.

Ako ''Vogue'' za vas nije samo časopis, ako biste sve dali da bar na kratko budete Ana Vintur (Anna Wintour) – ''Đavo nosi Pradu'' će vas donekle uvesti u magični svet diktiranja modnih trendova.

Katarina Milovanović

Pogledajte još