"Kupujmo domaće" teško ostvarivo: Na pijacama jagode iz Grčke, ananas iz Kostarike i pomoranže iz Španije

Još jedan neobično lep februarski dan i relativno visoke temperature za ovo doba godine, izmamili su Beograđane na ulice, ali i pijace.

Na Zelenom vencu i Bajloniju starosna granica ne postoji, ali penzioneri prednjače. Ponuda je raznovrsna, za svakoga po nešto, a najviše pažnje privlači voće "kojem vreme nije". Na jednoj od tezgi jagode veličine omanjeg paradajza. Cena od 300 do 450 dinara, pa ko voli...

- Moje jagode su iz Grčke. Jesu skupe za naš prosek, nisu baš najisplativije, ali imam kupce. To je otmen svet - priča piljarka kod koje se može naći i ananas iz Kostarike, dok je većina dopremljenih pomorandži iz - Španije.

Deviza "kupujmo domaće" na zelenim pijacama je teško ostvariva.

- Nema ovde domaće robe, sve se uvozi. Tako će biti sve do maja - kaže prodavačica povrća na Zelenom vencu kod koje se već sada mogu naći paradajz i krastavac, po pravilu, dopremljen iz Makedonije.

Oni koji poznaju prodavce i koji su navikli na njihov kvalitet robe, ne lutaju dalje, ali čini se da je takvih sve manje. Mnogi samo upoređuju cene, idu od jednog do drugog, a na kraju odlaze praznih ruku. Ređi je scenario da se kućama vrate sa nekoliko kesa. Ipak, prodavci ne odustaju, bilo da je sunca ili kiše, visokih ili niskih temperatura. Mora da se radi i zaradi.

CENE

Paradajz 180 dinara
Krastavac 250 dinara
Jagode 300 - 450 dinara
Ananas 180 dinara
Grožđe 170 dinara

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još