Prvi čovek sa veštačkim srcem preminuo 75 dana nakon transplantacije

0

Francuski pacijent kome je ugrađeno potpuno veštačko srce, preminuo je 75 dana posle hirurške intervencije, prenose francuski mediji.

Francuski pacijent kome je ugradjeno potpuno veštačko srce, preminuo je 75 dana posle hirurške intervencije, prenose u utorak francuski mediji.

Bolnica „Žorž Pompidu“ saopštila je da je 76-godišnji pacijent preminuo u ponedeljak uveče u toj zdravstvenoj ustanovi gde mu je ugradjeno veštačko srce. On je bio prvi pacijent s takvim srcem.

„Uzroci smrti biće poznati posle obdukcije i detaljne analize“, navela je bolnica.

Pacijentu je srce ugradđno 18. decembra 2013. godine. Njegovo zdravstveno stanje bilo je u februaru ohrabrujuće, jer je mogao sam da jede i da diše bez respiratornog aparata za kontinuirano disanje.

Veštačko srce francuske laboratorije Karma (Carmat) ugradio je hirurg koji je izumeo to srce – Alen Karpentje.

Transplantacije srce se inače rade na pacijentima do 65 godina, a pacijent s veštačkim srcem je bio star za presađivanje, jer je teško pronaći odgovarajuće zdravo srce u tim godinama.

Veštačko srce funkcioniše skoro kao i pravo i sprečava jake neželjene efekte tokom presađivanja pravog srca. Najgori efekat je stvaranje krvnih ugrušaka (tromba) koje može da bude fatalno za pacijenta.

Izvor: Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.