ODLOŽENA ODLUKA: O premeštanju Tesline urne nakon izbora

0

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali izjavio je danas da će o sahranjivanju urne sa pepelom Nikole Tesle ispred Hrama Svetog Save odlučivati novi saziv Skupštine grada, posle izbora 16. marta.

Odlučio sam da Sporazum koji je potpisan između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i grada uputim na razmatranje Skupštini Beograda koja će biti izabrana posle izbora – izjavio je Mali, a saopšteno je iz gradske uprave.

Kako se navodi, predsednik Privremenog organa doneo je tu odluku kako bi se “zaštitio lik i delo” Nikole Tesle, jer se pokazalo da “nije moguće voditi civilizovanu raspravu o ovom pitanju tokom predizborne kampanje”.

Sporazum o prenosu urne s Teslinim posmrtnim ostacima u Hram Svetog Save na Vračaru potpisali su 28. februara Patrijarh Irinej, ministarka energetike Zorana Mihajlović i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Mali je ocenio da se u javnoj raspravi o tom sporazumu koristila neprimerena argumentacija, i da je ova tema počela da se koristi za “ličnu promociju pojedinaca i grupa koje na drugi način ne bi dobili prostor u javnosti”.

Prema njegovim rečima, naredni saziv Skupštine će biti odraz volje građana Beograda i zato će njena odluka o ovom pitanju biti “legitimna i konačna”.

Predložiću novom sazivu Skupštine da pre donošenja odluke inicira raspravu u kojoj treba da učestvuju najvažnije institucije našeg društva, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, Beogradski univerzitet kao i ugledne kulturne i javne ličnosti – dodao je Mali.

On je izrazio uverenje da će ta rasprava obezbediti “nacionalni konsenzus” o tome na koji način Srbija treba da se “oduži najvećem umu našeg naroda”.

Izvor: Beta
Foto: Wikipedia

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.