Operacija na aorti bez otvaranja grudnog koša spas za mnoge pacijente

"Ovo je spas za mene, ali i sve druge pacijente koji zbog prirode bolesti ne mogu da se operišu klasičnim putem", rekla je Simka Majstorović (79) pre nego što je ušla u operacionu salu.

Za izvođenje ovih intervencija oformljene su tri ekipe kardiologa pod vođstvom prof. dr Milana Nedeljkovića, pomoćnika direktora KCS. Njima je pomagao i vodeći svetski stručnjak u toj oblasti Italijan Usijan Paolo, koji godišnje uradi oko 800 ovakvih intervencija.

Ova intervencija bila je atraktivna i za mnoge interventne kardiologe i kardiohirurge, pa je veći broj njih sve pomno pratilo na monitoru. Operaciji su prisustvovali i kolege iz drugih zdravstvenih ustanova, piše "Blic".

"Tradicionalno, bolesnici koji imaju sužen aortni zalistak lečeni su kardiohirurškom operacijom sa otvaranjem grudnog koša, zaustavljanjem srčanog rada i ugradnjom veštačkog zaliska na mesto obolelog. Kao i kod svake velike operacije na srcu, komplikacije nisu retke. Takvi bolesnici imaju veliki rizik da čak i ne prežive operaciju"
, objašnjava dr Nedeljković.

On kaže da se pomoću specijalnih katetera, najčešće pristupom iz prepone bolesnika ugrađuje veštački zalistak na mesto obolelog.

"Na ovaj način se izbegava velika hirurška intervencija, smanjuje se rizik za bolesnika, a rezultati su izvanredni",
ističe dr Nedeljković.

Izvor: Blic

Pogledajte još