Operacijom katarakte u privatnim klinikama o trošku RFZO skraćene liste čekanja

Broj pacijenata na listi čekanja za operaciju katarakte smanjen je sa 18.000 na 9.800, budući da je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) omogućio osiguranicima da se automatski o trošku fonda operišu u 28 privatnih klinika.

RFZO je saopštio da na tu uslugu, posle ažuriranja liste, čeka manje od 10.000 ljudi.

- Oni takođe imaju mogućnost da se bez čekanja operišu u privatnim bolnicama, ili da čekaju svoj termin u državnim o čemu se automatski izjašnjavaju prilikom upisa na listu - navodi se u saopštenju.

Kompletan spisak privatnih bolnica u kojima se radi operacija katarakte o trošku države objavljen je na sajtu RFZO.

U saopštenju se dodaje da mnogi od pacijenata do sada nisu prihvatali ponudu da operaciju katarakte urade na privatnim klinikama, već su ostali da čekaju termin u državnim bolnicama.

Kada je reč o listi čekanja za ortopedske operacije, iz fonda naglašavaju da na osnovu podataka dobijenih od ustanova, RFZO objavljuje liste čekanja kako bi pacijenti imali lakši uvid i kako bi se smanjile mogućnosti za bilo kakvu manipulaciju sa redosledom na listama.

- Liste čekanja za pojedine operacije ili dijagnostičke preglede, formiraju i ažuriraju isključivo zdravstvene ustanove u kojima se te intervencije obavljaju i to u skladu sa odlukom lekara donetom na osnovu medicinskih indikacija. Ko će i kada biti operisan, ne određuje RFZO već ustanove i na njima je da obezbede termine za intervencije, a za kontrolu rada zdravstvenih ustanova zaduženo je Ministarstvo zdravlja - prenosi Tanjug.

Dodaje se da RFZO nema zakonsku mogućnost da utiče na organizaciju rada ustanova u koje spadaju i termini za preglede, odnosno operacije.

U saopštneju se dodaje i da je vreme čekanja na intervencije ugradnje veštačkog kuka i kolena najduže na Institutu za ortopediju Banjica, te je RFZO uputio pacijente koji su najduže čekali i koji su to želeli – na operaciju u druge bolnice koje za to imaju kapacitet.

- Zahvaljujući tome, kao i brisanjem sa liste pacijenata koji su već operisani ili su odustali od operacije, vreme čekanja na Institutu Banjica skraćeno je sa 10 godina na tri godine - dodaje se u saopštenju.

Dodaje se i da za vantelesnu oplodnju (VTO) ne postoje liste čekanja, te da se postupak obavlja u skladu sa tempom koji diktiraju medicinski uslovi.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još