Svetski mediji: Značajno hapšenje Šarića

Svetski mediji preneli su vest iz Beograda o hapšenju narko bosa Darka Šarića uz ocenu da je to najznačajnije hapšenje posle hapšenja Miroslava Miškovića i konstataciju da je borba protiv korupcije i kriminala jedan od glavnih ciljeva Aleksandra Vučića, prvog kandidata za novog premijera.

Sve vesti o hapšenju Darka Šarića možete naći ovde

Britanska agencija Rojters prenela je izveštaje beogradskih medija da je uhapšen čovek koji je osumnjičen za trgovinu kokainom od Južne Amerike do Zapadne Evrope preko Balkana.

"Organizovani kriminal je cvetao tokom ratova na Balkanu devedesetih godina, kada se komunistička Jugoslavija raspala, a region ostao krcat oružjem, uz mogućnost da postane tranzitni put za drogu", navodi Rojters.

Britanska agencija konstatuje i da su se, u međuvremenu, sve bivše jugoslovenske republike okrenule pridruživanju Evropskoj uniji i intenzivirale borbu protiv organizovanog kriminala u okviru tih napora.

Rojters, takođe, podseća da je kosovska policija prošle godine uhapsila Nasera Keljmendija, koji se nalazio na crnoj listi SAD kao osumnjičen za trgovinu drogom u Evropi.

Američka agencija Asošiejted pres navodi da je Šarić bio u bekstvu od oktobra 2009. godine, kada je operacija krijumčarenja droge, koju je on, navodno, predvodio, prekinuta na urugvajskoj obali, u međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj su učestvovali i agenti američke uprave za suzbijanje droga.

AP, takođe, konstatuje da je Balkan jedan od glavnih tranzitnih puteva za krijumčarenje droge ka Zapadnoj Evropi.

Italijanska agencija ANSA navodi da je Šarić bio prvi na listi najtraženijih u Srbiji i da je njegovo hapšenje najznačajnije nakon što je pre dve godine uhapšen milijarder i kontroverzni privrednik Miroslav Mišković.

"Nemilosrdna borba protiv korupcije i kriminala je među primarnim ciljevima potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, pobednika vanrednih parlamentarnih izbora održanih u nedelju i prvog kandidata za mesto šefa buduće vlade Srbije", zaključuje italijanska agencija.

I francuski mediji su reagovali na hapšenje Šarića, nazivajući ga "kraljem kokaina na Balkanu" koji je osumnjičen kao "mozak mreže trgovine kokainom sa sedištem na Balkanu, organizovane od 2007. do 2009. zahvaljujući bazama u Evropi i Južnoj Americi".

Borba protiv organizovanog kriminala je jedan od uslova koji EU nameće balkanskim zemljama u zamenu za njihovo približavanje 28-članom bloku, podseća francuski dnevnik "Liberasion" (Liberation).

Šarić je jutros uhapšen u zajedničkoj akciji organa Srbije i Crne Gore, koju su koordinirali ministri pravde dve države.

Viši sud u Beogradu saopštio je da je Šarić lišen slobode (uhapšen) po rešenju o određivanju pritvora i po poternici koja je za njim raspisana po nalogu istražnog sudije od 9. decembra 2009. godine.

Šarić se tereti za organizovanje međunarodne trgovine narkoticima, a u žižu svetske javnosti došao je nakon zaplene tri tone kokaina do koje je došlo zahvaljujući saradnji MUP-a Srbije i američke agencije DEA.

RTS

Pogledajte još