Dragan Ambrozić - ovogodišnji dobitnik Nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, Fondacije "Tanja Petrović"

Dragan Ambrozić, muzički kritičar, je ovogodišnji dobitnik Nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, Fondacije "Tanja Petrović", koja će biti uručena u sredu 28. februara, u 12 sati, u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ambrozić je svoju karijeru započeo 1986. godine, kada je počeo da objavljuje tekstove i muzičke kritike u "Studentu", nastavio u "Rocku", "Beorami", "NON"-u, "Mladosti", "Stavu", zatim u "Ritmu" gde je bio glavni urednik i izdavač.

Objavio je oko četiri hiljade tekstova, o popularnoj muzici i pop-kulturnim fenomenima. Danas ga čitamo u nedeljniku "Vreme" i pratimo njegov rad u Domu omladine Beograda gde je urednik programa i muzički urednik, zadužen za brojne događaje, od Beogradskog džez festivala do rok koncerata i tribina. Dragan Ambrozić uspeo je da spoji strast i znanje, alternativu i meјnstrim, neposrednu angažovanost i promišljanje o muzici i pop kulturi.

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je, kao autor, novinar i urednik, svoj profesionalni život posvetila promovisanju kulture i umetnosti u medijima, radeći u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu.

Dosadašnji lauerati Nagrade su, novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije "Trezor" Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar, umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica, novinar i kolumnista Teofil Pančić, portal za kulturu "Seecult", istoričarka umetnosti i fotografkinja Goranka Matić, reditelj i kreativni direktor Boris Miljković i novinar, muzičar i pisac Branko Rosić.

Osnivači  Fondacije "Tanja Petrović" su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović, Tamara Pupovac i Jelica Greganović.

Sve je manje rubrika kulture u našim medijima a naša je namera da ukažemo da upravo u tim malobrojnim prostorima postoje dragulji novinarstva, koji mogu da budu i uzor i inspiracija. Sa te dve reči bi mogao da se opiše ovogodišnji dobitnik nagrade Fondacije "Tanja Petrović", Dragan Ambrozić.

Pamtimo ga sa Devedesetdvojke, sećamo se da je kao organizator koncerata zaslužan što je "The Prodigy" nastupio u Beogradu 1995. godine. Pratimo njegov rad u Domu omladine Beograda gde je urednik programa i muzički urednik, zadužen za brojne događaje, od Beogradskog džez festivala do rok koncerata i tribina. Zajedno sa suprugom Zoricom Kojić pravi izložbe koje nas vraćaju u vreme kada je Jugoslavija živela i u ritmu novog talasa.

Za sve to vreme Ambrozić je uspeo je da spoji strast i znanje, alternativu i mejnstrim, neposrednu angažovanost i promišljanje o muzici i pop kulturi. Njegovi tekstovi nisu puki prikaz nekog muzičkog događaja, već su eseji kroz koji pratimo duh vremena. On nas podseća da postoji prostor izvan naših uskih granica, da postoji pop kultura kao deo šireg, kolektivnog identiteta koji nas povezuje, menja i obogaćuje. Radoznao, neumoran i istrajan, pokazuje nam kako od tema koje smo u ovom društvu skrajnuli, koje zanima mali deo sveukupne publike, može da se napravi ne samo karijera, već i vrhunsko napisani novinarski tekstovi u kojima može da uživa svako.

Tokom vremena Dragan Ambrozić je postao ono što je bio slogan časopisa "Ritam", postao je naš vodič kroz popularnu kulturu i u tome je jedinstven.

Dragan Ambrozić je aktivni muzički kritičar i organizator muzičkih dešavanja u našoj zemlji skoro četiri decenije.
Rođen 1962. (Beograd). Studirao psihologiju, diplomirao komunikologiju. Od 1986. počeo redovno da objavljuje muzičke tekstove i kritike u "Studentu", a od 1987. do 1990. bio urednik rubrike Theoria u istom listu, pokrenuvši muzičku stranu u okviru rubrike Kultura, na kojoj je, pod njegovim uredništvom, veliki broj mlađih muzičkih kritičara započeo svoju karijeru. U istom periodu objavljuje tekstove u "Rocku", "Beorami", "NON"-u, "Mladosti", "Stavu" i brojnim drugim magazinima. Od 1989. do 1991. bio je jedan od osnivača i muzički urednik uticajnog jugoslovenskog alternativnog pop-kuturnog magazina "Ritam" ("vodič kroz popularnu kulturu"), a od 1991. do 1995. njegov glavni urednik i izdavač. Kasnije objavljuje redovno kritike, eseje i intervjue u nedeljniku "Vreme" (od 1997.), kao i na popularnim sajtovima i portalima B92 (od 1998. do 2004.), "Popboks" (od 2005. do 2013.), te "Nova.rs" (od 2020. do 2024.). Objavio je oko ćetiri hiljade tekstova, uglavnom o popularnoj muzici i pop-kulturnim fenomenima.

Verujući da je organizacija koncerata grupa o kojima piše, prirodan produžetak pisanja o muzici – prvi put se uključuje u promoterski rad 1990. gostovanjem američkog alternativnog benda Nova Mob u Klubu FLU (1990). Od tada ima kontinuiranu karijeru kao jedan od najangažovanijih organizatora stranih gostovanja u našoj zemlji (posebno važno rano postignuće jeste legendarni nastup sastava "The Prodigy" 1995. u Hali Pionir). Od 1994. do 1996, bio je programski urednik Kluba FLU (popularne "Akademije"). Od 1999. do 2004. vodio je Koncertnu agenciju B92, a od 2003. uređuje program Main Stagea festivala EXIT u Novom Sadu, najveće regionalne muzičke manifestacije. Od 2005. godine radi kao urednik programa i muzički urednik Doma omladine Beograda. Sa obnavljanjem Beogradskog džez festivala 2005. u produkciji Doma omladine Beograda, deluje kao programski menadžer ovog renomiranog evropskog festivala. Do sada je kao koncertni promoter ugovorio i realizovao ukupno oko tri hiljade muzičkih događaja, od kojih su strana gostovanja važnih rok i džez sastava bila najveći deo tog angažmana.

Član mnogih žirija od YURM (1988) i Festivala "Omladina" u Subotici (1989.) do HEMI (2021. i 2022.). Čest je učesnik panel diskusija, predavač i delegat na značajnim međunarodnim i regionalnim muzičkim konferencijama. Kao kritičar, stalan je gost mnogobrojnih televizijskih i radijskih emisija, te učesnik dokumentarnih filmova. Kao urednik jednog od mnogih projekata, učestvovao je i u pravljenju filma "Evo sada vidiš da može" o prvih 40 godina benda Električni orgazam u produkciji RTS. Zajedno sa suprugom Zoricom Kojić, koautor je zapaženih izložbi "Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)" (2021.), "Brzi, brži i najbrži bendovi devedesetih" (2022.), te "Koja – Ja imam šarene oči" (2023.), postavljenih na Platou ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić".

Izvor: Promo
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još