Carstvo Balkanskog kralja kokaina!

Foto: e-stock - MUP Srbije

Od južnoameričkih kartela su kupovali kokain, privremeno ga skladištili u iznajmljenim ili kupljenim objektima, a potom ga prebacivali do primorskih mesta i utovarivali u prekookeanske brodove za dalji transport u Evropu, tačnije u Italiju. Tu se kokain ponovo skladištio u iznajmljenim stanovima i garažama, a onda specijalnim adaptiranim vozilima transportovao do krajnjih destinacija. Za ove potrebe, u Italiji je bilo angažovano oko 60 pripadnika Šarićevog narko-klana. Procena je da je Šarićev klan na ovaj način inkasirao više od milijardu evra.

Više o Darku Šariću pročitajte OVDE.
Veoma su vodili računa o tajnosti komunikacije, pa su razvili i specijalne metode: oslanjali se na neposredne susrete, elektronsku poštu su razmenjivali tako što je više ljudi komuniciralo preko iste imejl adrese, ne šaljući poruke, već ih ostavljajući u odeljku „nedovršene“. Napravili su i poseban šifrarnik, gde su, na primer, cifre telefonskih brojeva zamenjivane određenim slovima, a članovi klana, njihove aktivnosti i mesta imali su posebne šifrovane nazive. Formirano je i više „skajp“ adresa, a komunikacija putem njih odvijala se isključivo preko mobilnih telefona, korišćenjem bežičnog interneta u javnim objektima. Koristili su i najsavremenije bezbednosne uređaje protiv prisluškivanja.

Početak saradnje BIA sa stranim bezbednosnim službama na predmetu Šarić započeta je u aprilu 2008. godine, kada su od CIA dobijene informacije o Šarićevom učešću u švercu kokaina iz Brazila u Crnu Goru, a saradnja sa američkom agencijom DEA započeta je u julu 2009. zajedničkom akcijom BIA i DEA. U Argentini je krajem novembra 2009. zaplenjeno skoro 500 kilograma kokaina, pronađenog u bunkeru zgrade u kojoj su boravili članovi Šarićevog klana.

Šarićev klan poslovao je sa kartelima u Surinamu, Peruu, Brazilu, Boliviji, Argentini i Urugvaju. Otkriveno je da su u Surinamu sarađivali sa lokalnim bosovima Ikarom Ledijem zvanim Crni i Džerijem Ričardsom. Poslove u Brazilu organizovao je Nikola Dimitrijević, a u Argentini Željko Vujanović. Aktivnosti pripadnika Šarićevog klana na teritoriji Argentine od sredine 2009. koordinirao je Nenad Novaković zvani Teča i Kućica, koji je na toj poziciji nasledio Draška Vukovića. Njegov zadatak bio je da ostvari saradnju sa lokalnim kartelima u nabavci droge, kao i da obezbedi logističku podršku za poslove i angažuje ljude iz lokalnog stanovništva. Za boravak u Argentini koristio je lažni hrvatski pasoš na ime Anto Jurić.

Kako je tekla akcija "Balkanski ratnik“

12. april 2009.
BIA javila Američkoj agenciji za suzbijanje narkotika (DEA) da se sprema šverc velike količine kokaina
16. jul 2009.
Posle zaplene 247 kilograma kokaina, koji je iz Južne Amerike trebalo da stigne u Luku Bar, uhapšen je Ivan Pavlović (35) zvani Iker, iz Kotora, za koga se sumnja da je naručilac. On je dva dana ranije izbegao atentat u centru Beograda
15. oktobar 2009.
U spektakularnoj međunarodnoj policijskoj akciji „Balkanski ratnik“ zaplenjeno više od dve tone kokaina. U Urugvaju su uhapšene dve, a u Srbiji tri osobe. Kokain je zaplenjen na jahti „Maui“, koja je plovila pod britanskom zastavom. Akcija urugvajske policije izvedena je u luci Santjago Vaskez na ušću reke Santa Lusija, 25 kilometara zapadno od Montevidea. Vrednost zaplenjenog kokaina procenjena je na 108 miliona dolara.
28. oktobar 2009.
„Alo!“ objavio izveštaj argentinske policije, u kojem se kao vođa bande za šverc kokaina označava Nenad Novaković. Američka DEA je tom spisku dodala i Nebojšu Mihailovića, Savu Markovića i Stanka Subotića
25. novembar 2009.
U kući u naselju Nunjes, nadomak Buenos Ajresa, otkriveno 492 kilograma kokaina
28. januar 2010.
U akciji „Šah-mat“ uhapšeno 30 članova međunarodne bande narko-dilera koja je povezan sa grupom „Amerika“. Prema navodima italijanskih vlasti, kao glavni bos narko-kartela označen je Duško Mićunović sa prebivalištem u Beogradu
13. april 2010.
Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu protiv Šarićeve grupe
20. oktobar 2010.
U Crnoj Gori je, na osnovu italijanske poternice, uhapšen rođeni brat Darka Šarića, Duško

Izvor: Alo

Pogledajte još