Crna Gora i Albanija se pridružile sankcijma EU protiv Rusije

0

Crna Gora, Island, Albanija, Lihtenštajn, Norveška i Moldavija pridružile su se odluci Evropskog saveta da uvede sankcije određenim osobama u Ukrajini, odgovornim za zloupotrebe u toj zemlji, navodi se u deklaraciji visoke predstavnice u ime EU o priključenju trećih zemalja tim merama.

„Odluka Saveta nameće zamrzavanje novčanih sredstava i ekonomskih resursa onih osoba koje su označene kao odgovorne za zloupotrebu ukrajinskih državnih fondova kao i osoba odgovornih za kršenje ljudskih prava u Ukrajini“, navodi se u deklaraciji.

Zemlja kandidat za ulazak u EU Crna Gora i Island, član Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) i Evropskog ekonomskog prostora, potencijalni kandidat Albanija, i članice EFTA Lihtenštajn i Norveška, kao i Moldavija „će se pobrinuti da su njihovi nacionalni zakoni u skladu sa tom Odlukom Saveta“, navodi se u deklaraciji.

EU je 5. marta donela odluku o zamrzavanju imovine za 18 ukrajinskih zvaničnika umešanih u nasilje u Kijevu, a ona je na snagu stupila dan kasnije, po objavljivanju u službenom glasniku Unije.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.