Women's CEO Summit: Tijana Palkovljević Bugarski - Na raskršću umetnosti i liderstva

U srcu Novog Sada, gde umetnost i kultura pulsiraju kroz vekove, nalazi se Galerija Matice srpske, jedan od simbola srpskog kulturnog nasleđa. Na čelu ove prestižne institucije stoji Tijana Palkovljević Bugarski, žena čiji rad oslikava spoj strasti, posvećenosti i vizionarstva. Uoči konferencije "Women's CEO Summit", imali smo tu čast da razgovaramo sa Tijanom o njenim iskustvima, izazovima i inspiracijama, kako u sferi kulture tako i u širem društvenom kontekstu. Njen put je priča o snazi, inovaciji i neumornom zalaganju za ravnopravnost, što je čini idealnim sagovornikom na ovako značajnom događaju.

Kao uspešna žena na čelu jedne od najprestižnijih kulturnih institucija u Srbiji, možete li podeliti sa nama koje su bile najveće prepreke koje ste susreli u svojoj karijeri? Kako ste ih prevazišli?

- Moram priznati da tokom svoje karijere nisam nailazile na neke velike prepreke kao žena jer sam se oduvek kretala u sferi ženskih tema - kulture i muzeja. Ili ih možda kao večiti optimista nisam posmatrala kao prepreke već kao izazove. Uvek sam verovala u važnost formalnog obrazovanja, inovativnost, autentičnost i hrabrost kao imperative za razvoj uspešne karijere.

Kako vaša iskustva mogu poslužiti kao inspiracija drugim ženama koje teže da postignu visoke pozicije u svojim oblastima?

- Trudila sam se da svojim primerom pokažem da se porodica i karijera međusobno ne isključuju već da daju novi kvalitet svakom segmentu života. Stoga, svoje koleginice uvek podstičem da zasnivaju porodice s uverenjem da će ih to učiniti boljim i uspešnijim u poslovima koje rade. A samo visok kvalitet delovanja dovodi do visokih pozicija.

S obzirom na to da ste na čelu Galerije Matice srpske, kakvu ulogu vidite za umetnost i kulturu u osnaživanju žena u Srbiji? Kako Galerije Matice srpske, i vi lično, doprinosite promociji ravnopravnosti polova kroz umetnost i kulturne inicijative?

- Galerija Matice srpske jeste jedna od najstarijih nacionalnih ustanova kulture koja iskreno veruje da u savremenom društvu muzej nije samo mesto čuvanja i izlaganja umetničkih dela već mesto kreiranja javnih politika. Stoga se mi trudimo da kroz svoje programe kontinuirano ukazujemo na ulogu, mesto i probleme žena u prošlosti ali i aktuelnom trenutku. Do sada smo realizovali nekoliko takvih izložbi kao što je na primer izložba Percepcije. Žena po meri društva? koju smo realizovali u saradnji sa British Councilom ili Identiteti. Predstave žena u srpskom slikarstvu 1918-1941. U takvim izložbenim projektima mi kroz narativ izložbi ali i raznovrsne prateće programe posebnu pažnju posvećujemo različitim temama kojima želimo da podignemo svest. Umetnički narativ tako postaje oruđe za kreiranje boljeg i kvalitetnijeg društva. Konačno, kroz realizaciju ovakvih projekata podigli smo svest svoje ustanove i zaposlenih o neophodnosti stalnog rada na ravnopravnosti položaja žena u društvu, kulturi i umetnosti. Na tim osnovama smo sami sebi razvili korektiv da na svakoj izložbi vodimo računa o zastupljenosti ženskih autora i ženskih tema. To činimo i trenutno tokom procesa kreiranja nove stalne postavke srpske likovne umetnosti novijeg doba u Galeriji Matice srpske. Na taj način čini mi se najviše dajemo doprinos i postajemo aktivan činilac društvenih promena.

Kako se, po vašem mišljenju, položaj žena na rukovodećim pozicijama u Srbiji promenio u poslednjih nekoliko godina? Da li postoje specifične inicijative ili politike koje biste preporučili da se usvoje kako bi se dalje unapredio položaj žena u srpskom društvu, posebno u oblasti kulture i umetnosti?

- Mislim da se položaj žena na rukovodećim pozicijama značajno popravio tokom poslednjih godina. Više ih je, vidljivije su i čini mi se da imaju veću podršku javnosti. U oblasti kulture o tome govori i prva žena na poziciji ministra kulture posle 20 godina. Kao žena ona logično daje veliku podršku ženama na čelu institucija i generalno ženama zaposlenim u kulturi, ali i ženskom stvaralaštvu. O tome svedoči inicijativa da se otvori Muzej ženskog stvaralaštva u Beogradu što mislim da je dobra ideja. Ja iskreno verujem da ne postoji potreba za posebnim politikama osim onih koje stvaraju jednake uslove za sve. A žene će svojom kreativnošću, posvećenošću i harizmom osvojiti mesta koja im pripadaju.

Pokrovitelj konferencije: CHENOT ESPACE, One&Only Portonovi

Otkrijte revolucionarni svet wellnessa u CHENOT ESPACE u One&Only Portonovi

Uz ekskluzivno globalno partnerstvo sa cenjenim švajcarskim brendom CHENOT, One&Only Portonovi predstavlja prvi CHENOT ESPACE spa centar – jedinstveno utočište posvećeno vašem blagostanju. Prepustite se vodećim stručnjacima u svetu wellnessa i doživite revolucionarni Chenot Method®, metod koji menja živote.

Nauka i Wellness: Savršen sklad za vaše optimalno zdravlje

One&Only Portonovi ima misiju je da vaš boravak pretvori u preobražavajuće iskustvo, optimizujući vaše fizičke i mentalne sposobnosti putem detoksikacije i resetovanja tela i uma. Kombinujući najnovija naučna dostignuća zapadne medicine i dijagnostike sa najboljim metodama kineskog i alternativnog lečenja Chenot Method® podstaći će aktivniji, zdraviji i uravnoteženiji stil života. Pored mogućnosti za opuštanje i wellness, dostupni su "a-la-carte" tretmani poput ozonoterapije, hidrokolonike, hidro-aromaterapije i hidromasažni tretman, bioenergetski tretman, energetske masaže, tretman fitoblatom, koji igraju vitalnu ulogu u postizanju i održavanju vašeg optimalnog zdravlja i funkcionalnosti.

Godina koja vam pripada: Zdravlje tokom cele godine

U CHENOT ESPACE, svaki dan je prilika za unapređenje vašeg blagostanja. Vaše transformišuće iskustvo otpočeće dijagnostičkim testovima sa medicinskim timom koji će ustanoviti vaše Chenot Biomarkere Životnog Stila. Na osnovu rezultata programi će biti pažljivo dizajnirani da pruže optimalno zdravlje tokom cele godine, pružajući vam prostor i vreme koje zaslužujete za obnavljanje energije i regeneraciju tela. Detox & Napredni detox, Fitnes program, Oporavak od stresa i povratak energije, Vikend spa delux su samo neki od programa koji kombinuju tretmane Chenot Method® i plan ishrane, kako bi pomogli onima koji u potpunosti žele da promene stil života i dugoročno održe vitalnost.

One&Only Portonovi: Gde se vaša wellness putovanja ostvaruju

Doživite ultimativno wellness iskustvo u srcu One&Only Portonovi. Pozivamo vas da istražite i doživite CHENOT ESPACE – gde se nauka i odmor spajaju, kreirajući savršeno utočište za vaše telo i duh.

Više informacije možete pronaći ovde.

Autor: Nikola Gudelj
Foto: Martin Candir

Pogledajte još