Nestanak aviona, dan 16: Kineski avion našao objekte sa satelita

0

Kineski avion koji učestvuje u potrazi za malezijskim avionom otkrio je u južnom delu Indijskog okeana objekte za koje se veruje da su delovi nestale letelice. Sjedinjene Američke Države uputile specijalizovani uređaj za detekciju crne kutije iz letilice.

Objekti koji su uočeni u Indijskom okeanu su četvrtastog oblika i bele boje. Sastoje se iz dva veća dela i manjih elemenata, rasutih u prečniku od nekoliko kilometara, navela je kineska agencija.

Nekoliko zemalja, medju kojima su Kina i Australija, ranije su pomoću satelita uočile elemente na udaljenosti od oko 2.500 kilometara od australijske obale, za koje se veruje da su ostaci aviona koji je nestao 8. marta.

U potragu je uključien i jedan kineski brod ledolomac, a elementi za koje se veruje da su delovi nestalog aviona uočeni su i pomoću jednog francuskog satelita.

Američki mornarički avion „P-8 Posejdon“, najmoderniji avion za potragu u svetu, nije uočio objekte koje je ranije primijetio kineski avion.

„Avion mornarice SAD imao je zadatak da proveri izveštaj o objektima koje je kineski avion uočio sa visine od 10.000 metara“, saopštio je portparol Australijske službe za pomorsku bezbednost.

U saopštenju se dodaje da je „kineski avion uočio objekte dok se vraćao u Pert“, ali da „P-8“ nije mogao da ih ponovo locira.

Loše vreme preti naporima da se pretraži prostor od oko 2.500 kilometara jugozapadno od Perta. Najavljuje se vetar, niski oblaci i smanjenje vidljivosti.


Nadlanu, Beta, Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.